Gospodarka » Żywność

Strrrasznie dobre halloweenowe babeczki z duszkami

Strrrasznie dobre halloweenowe babeczki z duszkami
Zobacz więcej zdjęć »
Wieczór z duchami? Dlaczego nie! Każdy dzień jest dobrą okazją do świetnej zabawy z przymrużeniem oka. Jeśli jeszcze nie zdecydowałaś czy świętować Halloween czy nie, może nasz przepis na strrrasznie dobre babeczki dyniowe Cię przekona?

Halloweenowe babeczki z duszkami

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Składniki

      Ciasto

  • 1 opakowanie Babeczek Dyniowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 g (ok. 150 ml) jogurtu naturalnego 2% tł. lub naturalnego jogurtu greckiego 10% tł.
  • 100 ml oleju, np. kokosowego

Nadzienie

  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
  • 120 ml soku z pomarańczy
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • starty na tarce kawałek 1 cm imbiru lub pół łyżeczki suszonego imbiru

Krem bezowy

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie posypki owocowej Delecta

Sposób przygotowania:

 

Aby przygotować nadzienie pomarańczowo-imbirowe, w małym rondelku wymieszaj skórkę z  pomarańczy z sokiem, imbirem i mąką ziemniaczaną.  Postaw na małym ogniu i ciągle mieszając gotuj 5 minut, aż zgęstnieje.

 

Nastaw piekarnik na temp. 180ºC (bez termoobiegu).

 

Babeczki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powoli rozpuszczaj olej kokosowy w rondelku, aż stanie się płynny. Możesz użyć także innego oleju roślinnego, np. rzepakowego. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj jogurt i olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji (ok. 1 min).

 

Do 12 foremek nałóż po 1 łyżce ciasta. Łyżeczką nałóż pomarańczowe nadzienie i przykryj jeszcze połową łyżki ciasta. Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20−25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.

 

Gdy babeczki stygną, przygotuj krem bezowy. Do misy wlej białka, wsyp cukier i mieszaj rózgą, aby składniki się połączyły. Następnie misę z jej zawartością postaw na garnku z lekko wrzącą wodą i podgrzewaj nadal mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, a kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, misę ściągnij z garnka i od razu zacznij ubijać mikserem. Ubijaj przez 5 minut, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Otrzymaną masę przełóż do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wyciskaj duszki na wierzchu każdej wystudzonej babeczki.

 

Dekoruj małymi kawałkami posypki, robiąc duszkom oczy.

 

Więcej przepisów na wypieki i desery prosto z serca znajdziesz na www.delektujemy.pl.

 

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

KMC

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »