Firma » Biura

Stworzyć by lepiej tworzyć

Jak zwiększyć siłę rynkową firmy, której efektywność zależy w dużej mierze od pracy ludzi? Jak zrobić z miejsca pracy generator pomysłów oraz naturalne środowisko zasilające mózg w wodospad pomysłów? Wystarczy w sposób nowoczesny i holistyczny dostosować wnętrza do zadań i charakteru zespołu

Czasy projektowania standardowych powierzchni biurowych odchodzą już powoli w niepamięć. Kluczowe dla rozwoju organizacji okazuje się twórcze myślenie, które można skutecznie stymulować, dostosowując architekturę wnętrz biura do potrzeb pracowników i charakteru firmy. Sukces biznesowy zależy w dużej mierze od skrupulatnej pracy, zaangażowania oraz pomysłowości ludzi, którzy tworzą daną firmę. Szczególną rolę odgrywa ostatni parametr, czyli twórcze myślenie – motor wszelkich innowacji i usprawnień, dzięki którym przedsiębiorstwo może sprawnie radzić sobie w grze rynkowej. Współcześnie wiedza odgrywa kluczową rolę w pobudzaniu rozwoju gospodarczego i społecznego. Sprawne posługiwanie nią jest źródłem przewagi przedsiębiorstwa. Zatem szczególne znaczenie dla efektywności pracy opartej na wiedzy ma właściwa aranżacja przestrzeni biurowej, uwzględniająca potrzeby pracowników. Odpowiedni podział dostępnej powierzchni na przenikające się wzajemne strefy, które sprzyjają: koncentracji, komunikacji, kreacji oraz interakcjom, wpłynie pozytywnie na potencjał kreatywny personelu.

Interakcje – na styku kreacji

Nowoczesna i funkcjonalna przestrzeń biurowa powinna być zaprojektowana tak, aby maksymalizować przypadkowe spotkania. – Ostateczny projekt biura powinien uwzględniać kulturę organizacyjną firmy, procesy biznesowe, wizję przyszłości oraz mobilność pracowników. Współczesny trend na tworzenie kompaktowych przestrzeni biurowych, które sprzyjają komunikacji poprzez zachętę do opuszczania odgórnie przydzielonych miejsc, wydaje się idealnie odzwierciedlać obecne potrzeby rynkowe przedsiębiorstw, w tym przede wszystkim konieczność postawienia na kreatywność podwładnych – tłumaczy Marcin Wojciechowski, Prezes Fundacji BARGEWORK. Idee na nowe strategie, koncepcje czy rozwiązania nierzadko rodzą się w toku interakcji społecznych. Inni ludzie są dla nas przecież źródłem ciekawych inspiracji. W razie potrzeby potrafią doradzić czy znaleźć inną perspektywę danego zagadnienia. Opinia z zewnątrz często pomaga wyjść z plątaniny myśli a nawet chwilowego impasu. W trakcie nieformalnych rozmów, w otoczeniu sprzyjającym rozluźnieniu, gdy pozwalamy sobie na chwilę relaksu i odrywamy na moment swoje myśli od zadania, nasza świadomość nie zajmuje się danym problemem, ale nieświadoma część mózgu, niezależnie od naszej woli, szuka rozwiązania. Tak rodzą się najlepsze pomysły.

W poszukiwaniu kreatywności

Odpowiednia atmosfera panująca w przestrzeni biurowej może skutecznie wyzwalać drzemiące w ludziach pokłady kreatywności. Przebywanie w ciasnych pomieszczeniach znacząco ogranicza zdolności twórcze człowieka. Ponadto, jak wynika z badań, aż 80% innowacji w placówkach biznesowych wynika z pracy grupowej. Zatem odgradzanie stanowisk pracowników za pomocą sztucznych przesłon, uniemożliwiających komunikację, jest niekorzystne z punktu widzenia firmy. Przestrzeń typu open space jest również dysfunkcyjna ze względu na notoryczny hałas w niej panujący, który stanowi przecież przyczynę dekoncentracji. Korzystne są natomiast stanowiska przynajmniej dwu- lub trzyosobowe. Ważne, aby postawić na różnorodność miejsc pracy, wtedy każdy znajdzie dla siebie idealne miejsce, dostosowane do charakteru działań oraz odpowiadające jego potrzebom. Obszary robocze powinny być dopasowane do najrozmaitszych rodzajów komunikacji i współpracy. Przestrzeń typowo biurową można nasycić również elementami, przywołującymi na myśl domowe wnętrze. Miękka pufa czy hamak mogą z powodzeniem rywalizować z obracanym fotelem i biurkiem.

Sukces wymaga koncentracji

Oprócz interakcji społecznych ważną składową sukcesu biznesowego firmy jest indywidualna praca twórcza poszczególnych członków zespołu. Ideałem wydaje się biuro, w którym oprócz przestrzeni nastawionych na oddziaływanie międzyludzkie, wyznaczone są również ustronne miejsca, gdzie można dać upust swojej wyobraźni i poświęcić czas na swobodne tworzenie bez widma chronicznej dekoncentracji, płynącej ze strony otoczenia. W strefach o takim przeznaczeniu należy zadbać w sposób szczególny o względy akustyczne, gdyż skupieniu sprzyja przede wszystkim cisza. Sektory wyciszenia to swoiste inkubatory nowych idei, które rozwijanie są w toku interakcji społecznych. Dlatego warto stworzyć pomieszczenia bądź punkty o charakterze prywatnym, które będą zapewniać pracownikom możliwość wyboru sposobu i miejsca pracy w zależności od zmieniających się potrzeb.

Efektywne biuro blisko natury

Przestrzeń biurowa powinna ponadto zapewniać zdrowe środowisko pracy, jak najbardziej zbliżone do autentycznego otoczenia człowieka. Dlatego warto maksymalnie wykorzystać światło naturalne, gdyż korzystnie wpływa zarówno na ogólne samopoczucie, jak i efektywność podejmowanych działań. Zapewnia ponadto należyty komfort oczom. Za pomocą licznych przeszkleń zapewnimy dopływ promieni słonecznych do wszystkich pomieszczeń. Natomiast kojące widoki zza okna będą działać na pracowników odprężająco. Relaksując wzrok na pięknym krajobrazie, można w prosty sposób pozbyć się napięć w ciele, czyli blokującego twórcze myślenie stresu. Przyroda jest również najlepszym źródłem inspiracji. Jednak wraz z nadejściem zimy nastaje konieczność korzystania w większym zakresie ze sztucznego oświetlenia – warto, aby stanowiło ono imitację światła dziennego.

W rytmie miasta – sensorycznie impulsy

Architektura wnętrz od dawna czerpie inspiracje z natury, warto jednak zasięgnąć także po odrobinę pomysłów z tętniącej życiem struktury miejskiej. W jej obrębie mamy przecież różnorodność form urbanistycznych, dostosowanych do potrzeb człowieka. Znajdziemy tam zarówno zielone dzielnice, jak i wielorakie restauracje czy bary. Podobnie przestrzeń biurowa powinna oddziaływać na wszystkie zmysły człowieka. Dobrze zaplanowana jest źródłem pozytywnego przywiązania do firmy. Konkretne połączenia kolorów mogą stymulować wzrok, dobrze dobrane mieszanki olejków eterycznych – węch, spokojne dźwięki (najlepsze efekty przynosi muzyka klasyczna, słowa mogą dekoncentrować) – słuch, wrażenia z przerwy obiadowej – smak, zaś ekstrawaganckie elementy wyposażenia – dotyk. Wszystkie zabiegi zebrane razem są doskonałą podwaliną do zadowolenia z pracy, a to z kolei wpływa pozytywnie na potencjał twórczy.

Trend na elastyczne biuro

Projekt nowoczesnego biura powinien uwzględniać także możliwość szybkiej reorganizacji przestrzeni wraz z rozwojem firmy. Każdy element wyposażenia musi być zatem dokładnie przemyślany. Ciekawym pomysłem są rozwiązania typu, które mogą elastycznie zmieniać swoje funkcje w zależności od potrzeb, pozwalając tym samym na dowolne konstruowanie lub dekonstruowanie konfiguracji architektonicznych. Oprócz ciekawego designu liczy się bowiem funkcjonalność. Warto postawić na meble, które można swobodnie ze sobą łączyć bez obawy, że zostanie zachwiana harmonia estetyczna całej kompozycji. Ponadto wysmakowane detale oraz gra kolorem to podstawowy oręż, dzięki któremu można zbudować odpowiednią atmosferę biurowej przestrzeni.

Aranżacja nowoczesnego biura, różnorodnego pod względem funkcjonalnym, to duże wyzwanie. Taki projekt wymaga od architekta wnętrz dużego wyczucia potrzeb firmy oraz charakteru pracy jej załogi. Dość łatwo można stworzyć designerskie przestrzenie, będące ciekawą otoczką biznesową. Jednak należy pamiętać, że sam zachwyt estetyczny to za mało. Dlatego warto postawić szczególny akcent na ludzi, którzy muszą się w danym otoczeniu odnaleźć – to zrozumienie jest najlepszym kluczem do sukcesu.

RedPen