Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka
Świąteczna kuchnia pełna aromatycznych sekretów
Zobacz więcej zdjęć » |
Ap(p)etyczna atmosfera świąt
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Domowe wypieki są kwintesencją kulinarnych przygotowań do świąt. Święta są jednym z tych momentów w roku, kiedy pozwalamy sobie na kulinarne szaleństwo, a nasza kuchnia oszałamia przeróżnymi zapachami i smakami. Pyszne ciasta urzekają wyjątkowym aromatem cynamonu i wanilii, kusząc wszystkich domowników zasiadających do stołu. Niektóre z nich, na przykład makowiec czy piernik, jemy tylko podczas świątecznych uroczystości. To właśnie takie wypieki podkreślają magię chwil i nadają im niepowtarzalny smak!
Sztuka pieczenia
Podczas gdy gotowanie często opiera się na improwizacji, udane wypieki wymagają większej precyzji. Tu liczą się proporcje i kolejność łączenia składników, a także ich wysoka jakość. Dobry wypiek jest jak puzzle – ważne są wszystkie elementy, dlatego aromatyczne dodatki cukiernicze z linii Domowe Sekrety Appetita to idealny wybór, by świątecznym ciastom i ciasteczkom nadać wyjątkowy smak!
Przepis na świąteczne pierniczki
Składniki:
- 1,5 kg mąki
- 0,5 kg miodu wielokwiatowego bądź lipowego
- 0,5 kg cukru trzcinowego
- 0,5 kg masła
- 5-6 jajek
- starta skórka z cytryny
- 100 g kakao
- 125 g rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Appetita Domowe Sekrety
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Appetita Domowe Sekrety
- 125 g migdałów
- skórka pomarańczowa
- 1 płaska łyżeczka amoniaku Appetita Domowe Sekrety
- 1 płaska łyżeczka cynamonu Appetita Domowe Sekrety
- 1 opakowanie przyprawy do piernika Appetita Domowe Sekrety
Przygotowanie:
Ø Przesiej mąkę i połącz ją z kakao oraz proszkiem do pieczenia
Appetita Domowe Sekrety.
Ø Dodaj umyte rodzynki, pokruszone migdały (mogą być w płatkach)
i skórkę pomarańczową (pokrojoną w kostkę).
Ø Miód, masło i połowę cukru zagotuj, zdejmuj z ognia i ostudź.
Ø Jajka ubij z resztą cukru i cukrem wanilinowym Appetita Domowe Sekrety.
Ø Na masę z mąki najpierw wylej miód z masłem i cukrem, a następnie
ubite jajka i amoniak rozdrobniony w niewielkiej ilości mleka.
Ø Wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę i pozostaw na ok. 2 dni.
Ø Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj pierniczki i piecz ok. 10 minut
w temp. 180 ̊C.
Ø Po upieczeniu polukruj pierniczki i udekoruj bakaliami.
Produkty:
Proszek do pieczenia Appetita Domowe Sekrety, 15 g, cena: ok. 0,60 zł
Amoniak Appetita Domowe Sekrety, 30 g, cena: ok. 1,40 zł
Cukier wanilinowy Appetita Domowe Sekrety, 16 g, cena: ok. 0,60 zł
Przyprawa do piernika Appetita Domowe Sekrety, 25 g, cena: ok. 1,60 zł
Cynamon mielony Appetita Domowe Sekrety, 20 g, cena: ok. 1,60 zł
Appetita to jedna z najbardziej znanych i cenionych marek przyprawowych w naszym kraju. Appetita, zgodnie ze swoim hasłem - Uwodzi aromatem. Czerpie inspiracje ze źródeł – z natury, nadając potrawom wyjątkowy smak i aromat. Produkty marki wyróżnia fioletowa kolorystyka. Jej portfolio obejmuje aromatyczne zioła, przyprawy jednorodne oraz skomponowane według autorskich receptur mieszanki przyprawowe. Ofertę uzupełnia linia dodatków cukierniczych Domowe Sekrety. Mieszanki przyprawowe Appetita posiadają w pełni naturalne receptury, bez sztucznych dodatków, ulepszaczy i konserwantów, w tym glutaminianu sodu.
Więcej informacji udziela:
Justyna Orlikowska
Kolterman Media Communications
Tel. kom. 510 081 103 e-mail: j.orlikowska@kmc-pr.pl
Komentarze (0)