Gospodarka » Żywność
Świąteczne menu last-minute
Zobacz więcej zdjęć » |
Zainspiruj się poniższymi przepisami na szybkie, smaczne i łatwe w wykonaniu świąteczne potrawy. Będziesz miała więcej czasu dla siebie
i rodziny, nie rezygnując z własnoręcznie wykonanych specjałów.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Świąteczny schab
Składniki:
• 1,5 kg schabu
• kilka ząbków czosnku
• musztarda miodowa Develey
• majeranek
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Schab natrzeć obranymi ząbkami czosnku i „wbić" je w mięso. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec posmarować musztardą francuską Develey. Mięso przełożyć do formy z przykryciem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 1,5 godziny.
Smakuje doskonale z sosem czosnkowym Develey.
Prosta śledziowa sałatka
Składniki:
• 8 płatów śledziowych marynowanych
• 2 - 3 cebule
• 1/2 szklanki oliwy Olivana Develey
• słoik marynowanych pieczarek
• 3 łyżki musztardy ziołowej Develey
Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe pokroić w grube kawałki i ułożyć na półmisku. Następnie obrać cebulę, pokroić ją w krążki , wyłożyć na śledzie i posypać pieprzem. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i wyłożyć je dookoła śledzi. Całość polać oliwą wymieszaną z musztardą.
Szybki świąteczny piernik
Składniki:
• 1, 5 szkl. mąki pszennej
• 1/3 szkl. cukru
• 1 szkl. mleka
• 100 g margaryny
• 2 jajka
• 2 łyżki przyprawy do piernika
• 4 łyżeczki kakao
• 4 łyżki miodu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100g żurawiny Develey
Sposób przygotowania:
Margarynę roztopić w rondelku z miodem i ostudzić. Jaja ubić z cukrem, a następnie dodawać stopniowo wymieszane suche składniki. Do masy dodać mleko, margarynę z miodem oraz żurawinę. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta można dodać również posiekane migdały lub orzechy. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Życzymy smacznego!
Nadesłał:
milena.zielinska@walk.pl
|
Komentarze (0)