Gospodarka » Żywność

Świąteczne menu last-minute

Świąteczne menu last-minute
Zobacz więcej zdjęć »
Święta tuż tuż, a Ty wciąż nie masz czasu ani pomysłu na przygotowanie świątecznego menu? Przeraża Cię wizja długich godzin spędzonych przy garnkach? Spokojnie - tradycyjne smakołyki nie muszą być czasochłonne.

 Zainspiruj się poniższymi przepisami na szybkie, smaczne i łatwe w wykonaniu świąteczne potrawy. Będziesz miała więcej czasu dla siebie
i rodziny, nie rezygnując z własnoręcznie wykonanych specjałów.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


Świąteczny schab

Składniki:
• 1,5 kg schabu
• kilka ząbków czosnku
• musztarda miodowa Develey
• majeranek
• sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
Schab natrzeć obranymi ząbkami czosnku i „wbić" je w mięso. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec posmarować musztardą francuską Develey. Mięso przełożyć do formy z przykryciem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 1,5 godziny.
Smakuje doskonale z sosem czosnkowym Develey.

Prosta śledziowa sałatka
Składniki:
• 8 płatów śledziowych marynowanych
• 2 - 3 cebule
• 1/2 szklanki oliwy Olivana Develey
• słoik marynowanych pieczarek
• 3 łyżki musztardy ziołowej Develey

Sposób przygotowania:

Płaty śledziowe pokroić w grube kawałki i ułożyć na półmisku. Następnie obrać cebulę, pokroić ją w krążki , wyłożyć na śledzie i posypać pieprzem. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i wyłożyć je dookoła śledzi. Całość polać oliwą wymieszaną z musztardą.


Szybki świąteczny piernik

Składniki:
• 1, 5 szkl. mąki pszennej
• 1/3 szkl. cukru
• 1 szkl. mleka
• 100 g margaryny
• 2 jajka
• 2 łyżki przyprawy do piernika
• 4 łyżeczki kakao
• 4 łyżki miodu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100g żurawiny Develey

Sposób przygotowania:
Margarynę roztopić w rondelku z miodem i ostudzić. Jaja ubić z cukrem, a następnie dodawać stopniowo wymieszane suche składniki. Do masy dodać mleko, margarynę z miodem oraz żurawinę. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta można dodać również posiekane migdały lub orzechy. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Życzymy smacznego!



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

milena.zielinska@walk.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »