Gospodarka » Żywność

Świąteczne wypieki z E.Wedel

Świąteczne wypieki z E.Wedel
Zobacz więcej zdjęć »
Odkryj przepis na czekoladową babkę wielkanocną

W tym roku E.Wedel świętuję słodki jubileusz – 170. urodziny. Z tej okazji, marka przygotowała wyjątkowe przepisy na czekoladowe desery inspirowane książką kulinarną z lat 30. ubiegłego wieku - E.K. „Wedlowska czekolada: 33 przepisy”. Poznaj tradycyjne receptury w nowym wydaniu  i zaskocz bliskich świątecznymi wypiekami z Wedlem.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przepis - Dwukolorowa babka z polewą kakaową

SKŁADNIKI:

·      250 g miękkiego masła

·      275 g cukru

·      1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii

·      3 jajka

·      340 g mąki pszennej

·      1 łyżeczka proszku do pieczenia

·      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

·      180 ml mleka

Produkty E.Wedel:

·      4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany

·      50 g Czekolady Białej

·      50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%

Lukier:

·      300 g cukru pudru

·      4 łyżki wrzącej wody

Produkty E.Wedel:

·      40 g Kakao Ciemnego z Ghany

 

PRZYGOTWANIE:

1.     Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

2.     Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę.

3.     Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum.

4.     Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj.

5.     Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj.

6.     Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj.

7.     Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę.

8.     Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt.

9.     Piecz 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce.

10.  Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.

 

Warto wiedzieć!

 

Zamiast Czekolady Białej i Lekko Gorzkiej 50% możesz użyć Czekotubek. Jeżeli użyjesz Czekotubek: do ciemnego ciasta dodaj Czekotubkę Karmelową bądź Czekoladową, a do jasnego ciasta Czekotubkę Mleczną.

 

 

Więcej przepisów na czekoladowe desery przygotowane z okazji 170-lecia marki E.Wedel znajdziesz pod linkiem:

·      www.wkuchnizwedlem.wedel.pl/desery170lat/

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Redakcja_Nowinki

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »