Dom » Wnętrza
Światło w kuchni. Co warto wiedzieć o oświetlaniu?
Zobacz więcej zdjęć » |
W kuchni nie tylko gotujemy, ale też przygotowujemy potrawy, wykonujemy szereg prac precyzyjnych oraz przechowujemy liczne akcesoria i produkty. Musi być funkcjonalna, a zarazem pasować do często połączonego z nią salonu. Jak ją oświetlić, by zapewniała wygodę, a jednocześnie wpisała się w panujący w mieszkaniu nastrój?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Więcej światła
Pierwszym pytaniem, na które należy sobie odpowiedzieć, to gdzie ma się znaleźć źródło światła? Starsze kuchnie kojarzymy głównie z jedną, dużą, uczepioną u sufitu lampą. To przykład oświetlenia ogólnego, które nadal pojawia się w tej przestrzeni, ale nie jest wystarczające w nowoczesnej kuchni. W przeciwieństwie do tego stosowanego w przestrzeni roboczej charakteryzuje się niższą jasnością. Ta ostatnia jest szczególnie ważna w przypadku blatu, okolic zlewozmywaka czy kuchenki, które wymagają dokładnego doświetlenia. Inaczej wygląda sprawa szuflad i szafek – tu stawia się na oświetlenie bardziej dyskretne. Efektownym i wygodnym rozwiązaniem jest też podświetlenie cokołu.
Co mówią parametry?
Światło, w zależności od tego jaką ma barwę, może wprowadzać intymny, spokojny nastrój, jak i umożliwiać lepsze skupienie się na pracach precyzyjnych, dzięki nieskazitelnej wręcz bieli. Czym jest barwa światła? – Najprościej mówiąc to określenie koloru źródła światła białego. Mierzona w Kelwinach (K) wartość, pozwala nam sobie wyobrazić, jak będzie wyglądało światło emitowane przez żarówkę. Przy wyższej temperaturze barwowej wydaje się chłodniejsze, przy niższej cieplejsze – tłumaczy Maciej Wikorejczyk, ekspert ds. oświetlenia LED w firmie Häfele. Biel „ciepła” (temperatura barwowa do 3400 K) zapewnia nastrojowość, znakomicie sprawdza się jako oświetlenie aneksu, gdy chcemy się wyciszyć. Z kolei światło białe o temperaturze barwowej między 3400 i 5700 K to odmiana „zimna”, świetna przy krojeniu, przyrządzaniu, gotowaniu, czyli tam, gdzie czeka nas praca. Wszystko, co powyżej 5700 K to już tzw. „białe światło dzienne”, które sprawdza się jako oświetlenie dekoracyjne.
Jakie światło na blat?
Jak zostało powiedziane, kuchnia to przestrzeń złożona, wymagająca szczegółowego dostosowania światła do funkcji, które dane miejsce spełnia. Niektóre z nich wymagają szczegółowego dostosowania światła – jak na przykład blat roboczy. W tym miejscu odbywa się dużo precyzyjnej pracy, a ta z reguły wymaga solidnego doświetlenia np. oprawami LED, które zapewniają rozległe światło. - Ciekawą propozycją jest też oświetlenie do szafek górnych, które podświetla zawartość mebla w chwili otwarcia frontu – mówi Maciej Wikorejczyk. Równie wygodnym rozwiązaniem jest oświetlenie szuflad paskiem LED – łatwy w instalacji (wystarczy samodzielnie dociąć profil i zamontować pasek do boków korpusu szafki za pomocą specjalnych mocowań) pozwoli szybko i sprawnie odnaleźć potrzebne produkty.
Gdzie montować taśmy?
Sprawne i wygodne poruszanie się po stosunkowo niewielkiej przestrzeni kuchennej ma niebagatelne znaczenie. Ważną rolę odgrywa tu zarówno miejsce, w którym instalujemy oprawy, jak i sposób ich uruchamiania. Za przykład może posłużyć najniżej położona strefa, czyli cokół. – Tu również świetnie sprawdzają się paski LED, różniące się ilością wykorzystanych diod i długością – dodaje tłumaczy ekspert Häfele. Montowany w profilu aluminiowym pasek emituje rozproszone światło, które świetnie akcentuje granice mebli. Oświetlenie cokołu (ale również innych elementów kuchni) może włączyć się automatycznie dzięki czujnikowi ruchu, który zarejestruje moment naszego wejścia do kuchni. Z kolei przełączniki sensoryczne i mechaniczne uruchomią oprawę w momencie otwarcia frontu. Mówisz „nie” przewodom? Twoje oczekiwania spełni wygodny przełącznik radiowy.
https://www.hafele.pl/pl/
Nadesłał:
PREXPERT
|
Komentarze (0)