Społeczeństwo » Społeczeństwo
Światowy Dzień Hamburgera
Wynika z nich, iż mężczyźni zamawiają burgery aż trzy razy częściej od kobiet, największymi fanami są mieszkańcy województwa zachodniopomorskiego (burgery stanowią tam aż 32 proc. wszystkich zamówień), a najwięcej za hamburgera płacą zamawiający z regionu opolskiego (23,67 zł).
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Burgery i kuchnia amerykańska to drugie - po pizzy - najchętniej zamawiane jedzenie online. Ich popularność stale rośnie. W kwietniu br. burgery stanowiły 11,63 proc. wszystkich zamówień - w analogicznym okresie ubiegłego roku było to 4,9 proc. Najchętniej w 2018 roku zamawiali je mężczyźni, którzy stanowią aż 73,56 proc. wszystkich zamawiających.
Na topie burgery z serem i mięsem
Według „Klikasz i jesz. Raport PizzaPortal.pl o rynku dostaw jedzenia w Polsce w 2018 r." zamawiający najchętniej wybierają burgery z wołowiną (66 proc. zamówień) i kurczakiem (30 proc.). Ulubionym burgerem jest Cheese Burger i wybiera go 10,12 proc. zamawiających ten typ dania. Najchętniej zamawiają go mieszkańcy województw opolskiego (13,64 proc.), świętokrzyskiego (12,94 proc.) i mazowieckiego (11,78 proc.). Na drugim miejscu wśród najpopularniejszych hamburgerów znalazł się Bacon & Cheese Burger, na którego decyduje się 3,3% zamawiających. Ten wariant wybiera 10,3 proc. z województwa wielkopolskiego.
Najmniejszą popularnością cieszą się wersje wegetariańskie, które w 2018 roku stanowiły 4 proc. zamówień na platformie. Najwięcej burgerów wegetariańskich zamawiają mieszkańcy województwa mazowieckiego (0,17 proc.).
Wśród sosów najpopularniejsze są: majonez, ketchup i sos bbq. Co ciekawe wśród najpopularniejszych dodatków do tego typu dań dominują sałatka (30 proc.) i frytki (24 proc.).
Co każdy fan burgerów wiedzieć powinien?
Światowy Dzień Hamburgera przypadający na 28 maja to okazja, aby poznać kilka faktów na temat burgerów. Mówi się, że hamburger, czyli kotlet z pieczeni po hambursku, zamknięty w dwóch kromkach pieczywa, był serwowany już w połowie XIX wieku. Danie pochodzi z Niemiec - choć uważane jest za kultową potrawę Amerykanów. Dziś na stałe weszło do menu restauracji na całym świecie.
Nadesłał:
paulina.stepien@38pr.pl
|
Komentarze (0)