Gospodarka » Żywność

Światowy Dzień Ziemi w Costa Coffee

22 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Ziemi, który promuje proekologiczne postawy wśród społeczeństwa.

Dla Costa Coffee działania pozytywnie oddziałowujące na środowisko są niezwykle ważne, dlatego marka stale poszerza portfolio swoich ekologicznych inicjatyw. W związku z tym, do takich działań jak współpraca z Too Good To Go czy akcja Własny Kubek, dołącza możliwość odebrania z kawiarni cieszących się szerokim zastosowaniem fusów z kawy. Costa Coffee w ten sposób dokłada swoją cegiełkę w walce o lepsze jutro dla naszej planety.

Ziarno dla Ziemi

Zgodnie z filozofią Zero Waste, Costa Coffee wprowadziła możliwość wydawania zainteresowanym Gościom kawiarni fusów. Ten produkt „uboczny” parzenia kawy może mieć cały szereg zastosowań w naszym domu czy ogrodzie. Fusy z kawy będą np. świetnym neutralizatorem nieprzyjemnych zapachów w lodówce czy mieszkaniu, sprawdzą się jako odżywka dla roślin doniczkowych i ogrodowych, a zawinięte w kawałek gazy przemienią się w zmywak, który pozbędzie się zaschniętego tłuszczu z garnków i naczyń. Dla osób uwielbiających zapach kawy, fusy mogą pełnić funkcję dyfuzora zapachowego – wystarczy postawić świeże fusy w pudełeczku, a w całym mieszkaniu rozniesie się zapach jak w kawiarni. Fusy z kawy mogą stać się ponadto częścią naszego domowego spa – dodając do nich odrobinę oliwy z oliwek lub miodu otrzymamy oczyszczający peeling do ciała, który nie tylko dokładnie oczyści naszą skórę, ale również przepięknie pachnie. Aby odebrać partię fusów wystarczy odwiedzić najbliższą Costa Coffee i zapytać o nie baristę, który wyda je w specjalnej torbie, wykorzystanej podwójnie, ponieważ na co dzień jest w niej dostarczana kawa do kawiarni.

Smacznie, tanio i ekologiczne

Costa Coffee realizuje działania proekologiczne nie tylko stałe rozwijając swoją ofertę produktów roślinnych, ale także poprzez współpracę z innymi markami oraz organizowanie pozytywnych dla środowiska akcji. Dzięki połączeniu sił z Too Good To Go, Costa Coffee aktywnie działa na rzecz przeciwdziałania marnowaniu żywności. Za pośrednictwem aplikacji Too Good To Go w prosty sposób zamówimy paczkę niespodziankę z niesprzedanymi danego dnia produktami, za znacznie niższą cenę np. kanapki, sałatki, kawę paczkowaną czy słodkie wypieki. W taki sposób przyczyniamy się do ratowania jedzenia, jednocześnie otrzymując smaczny i tańszy posiłek. Dotychczasowa współpraca dwóch firm zaowocowała tysiącami zadowolonych klientów, dziesiątkami tysięcy uratowanych przed zmarnowaniem posiłków, oraz co za tym idzie, zmniejszeniem emisji CO2.

Kolejnym ekologicznym rozwiązaniem w myśl zasady Zero Waste jest możliwość  skorzystania z akcji Własny Kubek. Odwiedzając kawiarnię Costa Coffee z własnym kubkiem i aplikacją Costa Coffee Club zainstalowaną na naszym telefonie, otrzymamy 1zł zniżki na następną kawę. Dzięki temu będziemy cieszyć się smakiem pysznego napoju, nie korzystając za każdym razem z nowego kubka.

Z kawą w przyszłość

Za pośrednictwem kolejnych proekologicznych inicjatyw Costa Coffee namawia, aby Dzień Ziemi świętować codziennie oraz każdego dnia świadomie korzystać z zasobów, jakie mamy pod ręką. Tylko od nas zależy, jak wyglądać będzie przyszłość naszej planety.

Informacja Prasowa