Rozrywka i wypoczynek » Święta

Święto z indykiem w roli głównej

Święto z indykiem w roli głównej
Zobacz więcej zdjęć »
Amerykańskie Święto Dziękczynienia, znane każdemu miłośnikowi filmów zza oceanu, coraz odważniej wkracza w sferę polskiej gastronomii. Tradycyjne menu tego dnia to okazały, pieczony indyk. Ale mało kto wie, jak ciekawa historia stoi za świętem, które będzie obchodzone już 26 listopada

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Początki obchodzonego w USA i Kanadzie Thanksgivng Day, czyli popularnego Święta Dziękczynienia, sięgają XVII wieku. Wtedy to, w 1621 roku ponadstuosobowa grupa angielskich  separatystów, którzy osiedlili się w Plymouth w stanie Massachusetts,  wspólnie z rdzennymi Indianami z plemienia Wampanoagów uczciła przetrwanie srogiej zimy i dorodne zbiory. W 1863 roku prezydent Stanów Zjednoczonych Abraham Lincoln ogłosił natomiast Święto Dziękczynienia świętem narodowym.
Od tego czasu w Stanach Zjednoczonych co roku w każdy czwarty czwartek listopada (w Kanadzie w drugi poniedziałek października), w domach zbierają się całe rodziny, by przy wspólnym stole podziękować za miniony rok. – To jednocześnie święto patriotyczne i religijne, a także niepowtarzalna okazja, by wszyscy zebrali się w jednym miejscu i cieszyli  swoją obecnością. Także w Road American Restaurant to dzień szczególny, bo co roku z tej okazji odwiedzają nas rodowici Amerykanie, mieszkający na co dzień we Wrocławiu, i tęskniący za narodową tradycją – mówi Marta Załęska, dyrektor zarządzający w MJM Group, będącej właścicielem restauracji we wrocławskim Sky Tower.
Specjalnie dla swoich gości w tym dniu restauracja zaserwuje świąteczne menu. Zgodnie z tradycją, najważniejszą potrawą będzie indyk z nadzieniem z chleba kukurydzianego. W zestawie znajdzie się jeszcze zupa dyniowa oraz mnóstwo pieczonych na ruszcie dodatków. Nie zabraknie również pancakesów i tortu dla podkreślenia wyjątkowości tego dnia.
Dla miłośników amerykańskiej kuchni Święto Dziękczynienia będzie więc okazją do spróbowania nowych smaków i kulinarnej podróży za ocean.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

karolina_mind

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »