Gospodarka » Żywność
Świętuj Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą!
Zobacz więcej zdjęć » |
Ciasto, desery, ciasteczka, muffinki, owoce, a nawet sałatki – to wszystko i wiele więcej możemy pokryć klasycznym słodkim przysmakiem, czyli czekoladą. 16 grudnia celebrujemy Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą, który przypomina nam, że ulubiony smakołyk może przynieść przyjemność nie tylko w formie tabliczki, ale idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych pyszności. Z tej okazji zachęcamy do wypróbowania jednego z wedlowskich przepisów, gdzie czekolada pokrywa pyszne smakołyki - na karmelowe fondue z E.Wedel. To wyśmienity deser skąpany w czekoladzie!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
LISTA SKŁADNIKÓW:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel
- 300 g czekolady Karmellove E.Wedel
- 150 g truskawek/ mandarynek
- 150 g winogron zielonych
- 2 kiwi
- 2 banany
- 50 g pistacji
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g ziaren słonecznika
PRZYGOTOWANIE
1. Śmietankę wlej do garnka. Dodaj pokruszoną gorzką czekoladę E.Wedel oraz czekoladę Karmellove E.Wedel i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Truskawki/mandarynki i winogrona umyj i osusz na ręczniku papierowym. Kiwi, banany obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Owoce nadziej na długie patyczki do szaszłyków.
2. Orzeszki pistacjowe, orzechy nerkowca i ziarna słonecznika osobno wysyp na patelnie, aby się zarumieniły. Każdy ze składników wystudź i rozdrobnij w moździerzu.
3. Czekoladę wlej do naczynia do fondue. Do mniejszych miseczek wsyp pokruszone orzechy nerkowca, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe. Finalnie owoce zanurzaj najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.
Nadesłał:
Redakcja_Nowinki
|
Komentarze (0)