Gospodarka » Żywność
Świętujemy Dzień Mamy
Zobacz więcej zdjęć » |
Sposobów na podziękowanie mamie jest wiele. Można zabrać ją do kina, restauracji lub na zakupowe szaleństwo. Jednak największą niespodzianką będą dla niej własnoręcznie przygotowane dania. Na pewno sprawią mamie radość bo będą zawierać jeden, najważniejszy składnik - miłość. Ten dzień jest po to, żeby pokazać, jak bardzo kochamy nasze mamy. Z tej okazji, podajemy kilka przepisów na potrawy, przy których warto uczcić ten wyjątkowy dzień.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
PRZYSTAWKA: Pikantne guacamole
Składniki:
- 4 dojrzałe avocado
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1 czerwona cebula
- sok z połowy limonki
- TABASCO® Habanero
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Avocado przekroić na pół. Usunąć pestki. Delikatnie wyjąć miąższ łyżeczką, pokroić w drobną kostkę lub rozgnieść widelcem na gładką masę. Do avocado dodać pokrojoną cebulę, roztarty czosnek, drobno pokrojoną świeżą kolendrę i papryczkę chili. Dokładnie wymieszać. Dodać oliwę z oliwy i sok z limonki. Wszystko do smaku przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero.
DANIE GŁÓWNE: Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją
Składniki na 2 porcje:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 mała papryka zielona, pokrojona w paski
- 3 cebule dymki, posiekane
- 1 mała papryczka chili, posiekana
- 1 szklanka słodkiego groszku
- 1/2 szklanki marynaty Kikkoman Teriyaki
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 pieczarki, pokrojone w plasterki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
Do ozdobienia:
- podsmażone ziarna sezamu
- ryż jaśminowy
Przygotowanie:
Włożyć pokrojoną pierś z kurczaka do miski, obtoczyć w oleju sezamowym i pozostawić na 20 minut. Do woka nalać oleju roślinnego i podgrzać na dużym ogniu. Smażyć pierś z kurczaka przez 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru. Wyjąć mięso i położyć pod przykryciem. Do woka wrzucić pokrojony seler oraz papryki. następnie pieczarki, cebule dymki, chili, czosnek oraz słodki groszek. Podsmażać przez minutę lub dwie. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do woka i wlać marynatę. Smażyć przez kolejne 3 do 4 minut aż warzywa zmiękną a mięso będzie gotowe.
Podawać z ryżem jaśminowym oraz podsmażonymi ziarnami sezamu.
DESER: Lody waniliowe ze słonym karmelem, pralinami orzechowymi i słonym sosem krówkowym
Składniki:
- 1 opakowanie lodów waniliowych
- 1 babeczka czekoladowa pokrojona na kawałki (na sos)
- 75 ml śmietanki
- 75 g masła
- 50 g cukru brązowego
- 2-3 łyżeczek sosu sojowego Kikkoman
Do pralinek:
- 150 g cukru pudru
- 1-2 łyżeczek rozgniecionych orzechów
Przygotowanie:
Aby przygotować sos karmelowy, należy włożyć do małego garnka lody waniliowe, masło oraz brązowy cukier powoli podgrzewać do roztopienia wszystkich składników. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i zmieszać z sosem sojowym.
Do zrobienia pralinek należy rozpuścić cukier puder i doprowadzić go do wrzenia. Nie mieszać, wystarczy poczekać aż cukier zmieni kolor na złoty. Zdjąć z ognia i rozlać na tacki przykryte papierem do pieczenia. Należy to robić bardzo ostrożnie, aby sie nie poparzyć. Rozrzucić opieczone na patelni orzechy i poczekać aż karmel ostygnie. Kiedy będzie zimny, połamać na małe kawałki lub większe jeśli chcemy, aby deser był bardziej chrupiący.
Do salaterek wsypać pokruszoną babeczkę czekoladową, dodać lody waniliowe. Następnie polać karmelowym sosem i posypać na wierzchu orzechowymi pralinkami.
DRINK: Ogórkowo-miętowa Margarita
Składniki do 2 porcji:
- 1/2 posiekanego ogórka (obranego, bez pestek)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 1/4 szklanki posiekanych liści mięty
- 1/3 szklanki tequili
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- kilka kropel sosu TABASCO® Original Red
- 6 kostek lodu
Do ozdobienia:
- 2 plasterki ogórka
- sól do ozdobienia brzegu szklanki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem przez 1 minutę. Rozdzielić do szklanek z wcześniej zanurzonymi w soli brzegami. Ozdobić każdego drinka plastrami ogórka.
Miłego świętowania!
Nadesłał:
DownStreet
|
Komentarze (0)