Rozrywka i wypoczynek » Gry

Sylen Studio coraz bliżej debiutu giełdowego, Origin TFI nowym akcjonariuszem spółki

Sylen Studio coraz bliżej debiutu giełdowego, Origin TFI  nowym akcjonariuszem spółki

Sylen Studio ma nowego inwestora – Origin TFI, który zainwestował w spółkę 2 mln zł. Podczas tej transakcji Sylen Studio zostało wycenione na 64,7 mln zł. Pozyskane środki będą zaangażowane w nadchodzące projekty studia osadzone w uniwersum Komornik. Pierwsza gra Komornik: Nieskruszony, na podstawie książek Michała Gołkowskiego, miała swoją premierę w listopadzie 2021 r. i traktowana jest przez zespół developerski jako doskonały wstęp do całego uniwersum.

- Wejście funduszu inwestycyjnego utwierdza nas w przekonaniu, że przyjęta i realizowana strategia spółki jest odbierana przez profesjonalnych uczestników rynku z entuzjazmem. Cieszymy się, że inwestorzy wierzą w naszą spółkę i w potencjał nadchodzących produkcji oraz dziękujemy za okazane zaufanie. Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią, rozpoczynamy prace nad kolejną, dużo większą grą w uniwersum Komornika – charakteryzującą się wymaganiami segmentu gier AA. Dodatkowe środki finansowe umożliwiają zespołowi większą dynamikę prac nad kluczowym dla spółki projektem – komentuje Marcin Janiszewski, prezes Sylen Studio.

W poprzednim roku oprócz wydania gry, spółce udało się skompletować odpowiedni zespół, który będzie miał okazję pokazać jakość swoich umiejętności i zaangażowania w najbliższej produkcji.

Bezpośrednim inwestorem jest fundusz First Private Equity FIZ Aktywów Niepublicznych zarządzany przez Origin TFI. Wycena (post-money) spółki w transakcji to 64,7 mln, nowa emisja została objęta za gotówkę.

Steam: https://store.steampowered.com/app/1613190/Komornik_Nieskruszony/?l=polish

Strona Internetowa: https://sylenstudio.com/komornik-nieskruszony/

O spółce

Sylen Studio to niezależne studio gamedevowe, którego strategia rozwoju nastawiona jest na specjalizację w produkcjach gier z gatunku RPG. Spółka pracuje nad grami „Komornik” na podstawie serii powieści fantasy Michała Gołkowskiego, które są wydawane przez Fabrykę Słów. Premiera pierwszego tytułu z tej serii miała miejsce w listopadzie 2021 r. Ukończenie prac nad pełnowymiarową produkcją zaplanowane jest na 2023 rok.  Spółka jest także w trakcie przygotowań do debiutu na NewConenct.

Franciszek Szukała