Gospodarka » Żywność
Sylwestrowe przekąski
Tradycja świętowania
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
31 grudnia jest dniem wyczekiwanym przez większość z nas. Świętuje się wówczas odejście starego roku, a hucznie wita nadejście nowego. W Polsce tradycje uroczystego obchodzenia sylwestra zapoczątkowała staropolska szlachta, która to tego dnia organizowała wystawne przyjęcia.
W towarzystwie odpowiednich potraw i trunków świętowała wówczas odejście starego roku. W mniej zamożnych gospodarstwach również odbywały się spotkania, choć charakterem bardziej przypominały one odświętny wieczór spędzony z bliskimi niż huczną zabawę.
Sylwester od kuchni
Dziś nieco zmieniło się sylwestrowe menu i coraz częściej prym wiodą małe i szybko w przygotowaniu przekąski. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i zimno, a swoim wygodnym kształtem świetnie sprawdzą się na mniejszych i większych przyjęciach. Jak potwierdza sam ekspert kulinarny marki Lubella, Piotr Ceranowicz – Dziś na przyjęciach rządzą potrawy kolorowe. Warto tu wspomnieć chociażby o granacie, który jest świetnym rozwiązaniem dla osób lubiących w prosty sposób nadawać daniu świeżego akcentu. Co więcej, jego intensywna barwa znakomicie sprawdza się jako dekoracja na przykład małych przekąsek. W tym roku prawdziwym trendem są mini odpowiedniki tradycyjnych potraw – kanapeczki, małe sałatki, mini roladki czy też kuleczki makaronowe, które są bardzo proste w przygotowaniu, a z pewnością swoją formą zachwycą gości. Co zatem warto przygotować w tym roku na sylwestrowy stół? Szczegóły poniżej.
Ostatni dzień roku
Sylwester to dobra okazja, by trochę zaszaleć w kuchni i wykorzystać bardziej finezyjne produkty niż na codzień. Przygotowanie na przykład małych sałatek będzie świetnym rozwiązaniem zarówno na mniejsze, jak i większe przyjęcia. Piotr Ceranowicz poleca na tę okazję przepis z wykorzystaniem makaronu Lubella, słodkich ziemniaczków, kurczaka a także pleśniowego sera. Dzięki temu zachwycimy gości swoim nowoczesnym podejściem do sylwestrowych przekąsek, jak i nadchodzącego nowego roku.
Małe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania : 40 minut
Składniki :
● Makaron Lubella Classic Świdry 400g
● 2 słodkie ziemniaki
● 2 granaty
● 2 piersi z kurczaka
● Kozi ser pleśniowy
● Garść kolendry
● Sok z 2 cytryn
● Oliwa z oliwek
● Sól, pieprz, cukier
● Olej
Przygotowanie :
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy w głębokim tłuszczu do miękkości (ok. 10 minut). W tym czasie przygotowujemy makaron wg zaleceń producenta.
2Pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kiedy będzie już gotowy, porcjujemy go na małe kawałki. Granat
z kolei przekrajamy na pół i przy pomocy wałka lub drewnianej łyżki wydobywamy z pestki.
3. Makaron mieszamy z ziemniakami, kurczakiem oraz granatem. Całość doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem. Gotowe sałatki przekładamy do małych pojemniczków lub miseczek i dekorujemy kozim serem oraz kolendrą.
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Były szef kuchni restauracji Północ Południe, Kaskrut i Kitchen (gdzie był także patronem). Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej
i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej
w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. Finalista ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.
Więcej informacji:
Lubella:
Dorota Liszka
Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej
e-mail: d.liszka@maspex.com
tel.: 33 870 82 04
Biuro prasowe:
Ewelina Łukasiak
Account Executive
e-mail: e.lukasiak@synertime.pl
tel.: 22 412 55 13
Lubella to lider na rynku makaronów w Polsce oraz znany producent wyrobów zbożowych m.in.: płatków śniadaniowych, mąk, kasz i paluszków. Produkty Lubelli charakteryzuje wysoka jakość, wyjątkowy smak i pewność efektu od ponad 130 lat. Lubella ciągle rozwija się i czerpie to, co najlepsze z polskiej tradycji oraz wzbogaca ofertę o produkty innowacyjne. Są one niejednokrotnie inspiracją dla eksperymentów w kuchni i zabawy ze smakiem. Marka jest ceniona zarówno przez handlowców, jak i konsumentów.
Z Lubellą każdy może być mistrzem kulinarnym.
Nadesłał:
info@synertime.pl
|
Komentarze (0)