Technologie » Komputery

Symmetry wygrało przetarg w Ministerstwie Finansów

Spółka informatyczna Symmetry wygrała przetarg zorganizowany przez Centrum Przetwarzania Danych Ministerstwa Finansów na dostawę macierzy dyskowych i oprogramowania do udostępniania zasobów plikowych wraz z usługami wsparcia powdrożeniowego. Wartość podpisanej umowy to ok. 1,97 mln zł brutto.

- Cieszę się, że oferta Symmetry spełniła wszystkie kryteria zdefiniowane przez naszego klienta. Jednocześnie chciałbym podkreślić, iż sektor administracji publicznej zajmuje ważne miejsce w portfolio spółki. Dlatego rozwój i wzmacnianie kompetencji w tym obszarze ma dla nas priorytetowe znaczenie – komentuje Paweł Bociąga, Prezes Zarządu Symmetry Sp. z o.o.

Przedmiotem umowy jest dostawa macierzy dyskowej z funkcjonalnością NAS (VNX7600) oraz macierzy dyskowej Flash (XtremIO). Rozwiązania te zaproponowane w ofercie Symmetry zostały oparte o technologię firmy EMC. Ponadto kontrakt przewiduje dostarczenie przełączników Fibre Channel oraz dysków do rozbudowy macierzy IBM Storwize v7000. Zakres projektu obejmuje również udzielenie  licencji na korzystanie z systemu SymmDrive służącego do wymiany i współdzielenia plików wraz z kompletem nośników zawierających wersję instalacyjną. Warto podkreślić, iż SymmDrive jest autorskim rozwiązaniem spółki, stworzonym na bazie technologii Microsoft SharePoint.

Symmetry odpowiada także za opracowanie  projektu technicznego zawierającego wszystkie elementy dostarczonego sprzętu i oprogramowania oraz jego integrację z posiadaną przez CPD MF infrastrukturą sprzętową i oprogramowaniem do wirtualizacji serwerów oraz połączeń światłowodowych. Kontrakt obejmuje również usługi wsparcia technicznego oraz serwisu gwarancyjnego dla sprzętu i dostarczonego oprogramowania (systemu SymmDrive).

Przypomnijmy, że w lipcu br. Symmetry wygrało przetarg na rozbudowę systemu pamięci masowych dla Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Przedmiotem podpisanej umowy jest modernizacja podsystemu dyskowego HP P9500 środowiska produkcyjnego oraz systemu wirtualizatorów zasobów dyskowych FalconStor Network Storage Server (NSS). Wartość projektu to ok. 11,5 mln zł brutto.

Symmetry