Rozrywka i wypoczynek » Sport

Symultana szachowa z Anatolijem Karpowem

W poniedziałkowy sierpniowy wieczór w The Tides w Warszawie miało miejsce wyjątkowe szachowe wydarzenie - symultana z udziałem samego Anatolija Karpowa.

Z mistrzem zagrało trzynaścioro graczy – wybrańcami byli przedstawiciele firm oraz gwiazdy showbiznesu.

Dwunasty szachowy mistrz świata Anatolij Karpow odwiedził Polskę i wziął udział w szachowym festiwalu „Szachy w Ustroniu łączą pokolenia”. Karpow wystąpił tam jako gość specjalny, a następnie przyjechał do Warszawy, gdzie spotkał się z mediami i zagrał z zaproszonymi uczestnikami symultany. W związku z pandemią impreza miała charakter kameralny i odbyła się bez udziału mediów. Zdjęcia z poniższego linku dostępne są do pobrania i publikacji:

Z osób, które stanęły w szranki z mistrzem, znakomita większość nie miała szans na wygraną, ale jeden uczestnik zremisował. I to właśnie Przemka Gdańskiego, prezesa Banku BNP Paribas oraz mistrza szachowego FIDE (tytuł z 1993 roku) można uznać za zwycięzcę nadwiślańskiej symultany.

Poza prezesem Banku BNP Paribas, wśród znamienitych gości tej szachowej imprezy, znaleźli się: przewodniczący Rady Nadzorczej Budimex – Marek Michałowski, były prezes Polskiego Związku Szachowego – Tomasz Sielicki, dyrektor hotelu Mercure Posejdon w Gdańsku – Stanisława Wilgocki, członek zarządu klubu piłkarskiego Legia Warszawa – Tomasz Zahorski, przewodniczący Rady Nadzorczej Banku BNP Paribas – Józef Wancer, Dyrektor Zarządzający BNP Paribas – Marcin Paziewski, a także prezenterzy i dziennikarze – Jarosław Kret, Paulina Koziejowska i Anna Popek oraz aktorzy – Sławomir Doliniec i Tadeusz Drozda.

Wizyta Anatolija Karpowa w Warszawie była możliwa dzięki wsparciu partner wydarzenia BNP Paribas Bank Polska, a także zaangażowaniu Łukasza Turleja, wiceprezydenta FIDE i Andrzeja Matusiaka, prezesa Śląskiego Związku Szachowego, którzy zorganizowali przyjazd Karpowa do Polski.

Michał Kanarkiewicz – doradca strategiczny największych korporacji w Polsce i na świecie, wykładowca MBA, autor 5 książek, ekspert mediów, mówca inspiracyjny, utytułowany szachista i ambasador królewskiej gry w Polsce.

BNP Paribas Bank Polska jest bankiem uniwersalnym, notowanym na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Bank oferuje klientom indywidualnym produkty oszczędnościowo-inwestycyjne oraz szeroką gamę kredytów (m.in. mieszkaniowych oraz konsumenckich). Przedsiębiorstwom (mikro, MŚP i korporacjom) dostarcza rozwiązania z zakresu finansowania działalności na rynku krajowym i międzynarodowym. Bank kieruje swoje usługi również do przedsiębiorstw z sektora rolno-spożywczego. Klientom segmentu bankowości prywatnej proponuje kompleksową ofertę w zakresie ochrony, optymalizacji i pomnażania majątku. Klienci Banku mogą również korzystać z usług doradztwa inwestycyjnego. Misją BNP Paribas Bank Polska jest oferowanie w sposób odpowiedzialny nowatorskich rozwiązań finansowych, które pomogą klientom zmienić ich świat i będą wspierać lokalną gospodarkę. Bank jest częścią wiodącej międzynarodowej grupy bankowej BNP Paribas. Bank świadczy usługi poprzez sieć oddziałów bankowych oraz stoisk bankowych w centrach handlowych na terenie całego kraju. Produkty kredytowe dostępne są również za pośrednictwem punktów w sklepach partnerskich, także w wybranych sieciach dealerów samochodów.

karinagrygielska@ramkapr.pl