Moda » Biżuteria
Szef kuchni z Krakowa w półfinale międzynarodowego konkursu kulinarnego!
Zobacz więcej zdjęć » |
Krakowska osobowość
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Miłosz Grabowski może pochwalić się imponującym, międzynarodowym doświadczeniem. Młody szef kuchni w ciągu kilku ostatnich lat gotował w takich miejscach, jak np. należąca do Gordona Ramsaya restauracja Pétrus w Londynie, Spondi Restaurant w Atenach czy londyńska The Greenhouse.
Potrawa, która została przygotował w ramach konkursu, to wędzona pierś z kaczki z musem o smaku barszczu podawana z konfitowanymi serduszkamiu i sałatkąz buraków i dukkah. „W kuchni najbardziej cenię sobie różnorodność. W mojej opinii, dobry szef kuchni to osoba niezwykle zmotywowana, stale poszukująca wyzwań w swojej pracy oraz stawiająca jakość dań na pierwszym miejscu” – komentuje Grabowski.
Wyjątkowe jury z polskim akcentem
S.Pellegrino Young Chef to międzynarodowy konkurs dla młodych Szefów Kuchni – utalentowanych i skupionych w swojej pracy nie tylko na smaku, ale i na wyglądzie oraz sposobie podania potrawy. Inicjatywa, w pełni wpisująca się w misję marki S.Pellegrino, ma na celu wspieranie ich rozwoju, jak również – rozwój wysokiej klasy gastronomii – fine dining.
Konkurs składa się z kilku etapów i rozpoczyna się złożeniem aplikacji wraz z opisem stworzonego przez szefa kuchni dania. Podczas półfinału odbywającego się w październiku w Warszawie, Polskę będzie reprezentować jeszcze trzech wyjątkowych szefów kuchni: Łukasz Wącirz z restauracji Avocado w Poznaniu, Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik w Gdyni oraz Jan Kilański z restauracji Główna Osobowa, również w Gdyni. Uczestników oceniać będzie pięcioosobowe jury, w którym zasiadają wybitni szefowie kuchni z kilku krajów, m.in. Wojciech Modest Amaro, szef kuchni Atelier Amaro pierwszej restauracji w Polsce odznaczonej gwiazdką Michelin.
Jestem bardzo zadowolony, że z 10 półfinalistów, prawie połowa to Polacy. To dowodzi, że nasza gastronomia jest na właściwej drodze i angażują się w nią odpowiednie osoby – chętne do doskonalenia swoich umiejętności i polskiej sztuki kulinarnej. Potwierdza to ciągły rozwój – widoczny zarówno wśród kucharzy, jak i konsumentów – który pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku” – mówi Amaro.
Zwycięzca, którego poznamy w październiku, weźmie udział w finale, który odbędzie się w czerwcu 2018 r. w Mediolanie.
Nadesłał:
wiska
|
Komentarze (0)