Gospodarka » Żywność
Szef kuchni z Poznania w półfinale międzynarodowego konkursu kulinarnego!
Zobacz więcej zdjęć » |
Osobowość z poznańskiej restauracji
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Łukasz Wącirz od początku swojej kariery zawodowej związany jest z Poznaniem, chociaż doświadczenie zbierał też w kuchniach restauracji w Warszawie i Bydgoszczy. Szlifów w zawodzie nabierał w Llangoed Hall w Walii, czy podczas staży w restauracjach takich jak Hand & Flowers (2 gwiazdki Michelin) i The Simpsons (1 gwiazdka Michelin). Ponadto 2 lata temu reprezentował Polskę w konkursie S.Pellegrino Young Chef w Rumuni. Od maja 2017 roku objął stanowisko szefa kuchni w restauracji Avocado w Poznaniu, gdzie w menu postawił na sezonowość, serwując swoim gościom najlepsze produkty dostępne na rynku.
Potrawa, którą młody szef kuchni przygotował w ramach zgłoszenia do konkursu, to nowa forma żurku podawana z chipsami z chrzanu oraz szpondrem wołowym. „Zawsze staram się korzystać ze składników, które są łatwo dostępne. Największym wyzwaniem dla mnie jest reinterpretacja znanych już połączeń oraz dań. Chociaż swoją przygodę z gotowaniem rozpocząłem dosyć dawno, to nadal jestem przekonany, że chcę temu poświęcić resztę życia ”- powiedział finalista, Łukasz Wącirz.
Wyjątkowe jury z polskim akcentem
S.Pellegrino Young Chef to międzynarodowy konkurs dla młodych szefów kuchni – utalentowanych i skupionych w swojej pracy nie tylko na smaku, ale i na wyglądzie i sposobie podania potrawy. Inicjatywa, w pełni wpisująca się w misję marki S.Pellegrino, ma na celu wspieranie ich rozwoju, jak również – rozwoju wysokiej klasy gastronomii – fine dining.
Konkurs składa się z kilku etapów i rozpoczyna się złożeniem aplikacji wraz z opisem stworzonego przez szefa kuchni dania. Podczas półfinału odbywającego się w październiku w Warszawie, Polskę będzie reprezentować jeszcze trzech wyjątkowych szefów kuchni: Miłosz Grabowski z restauracji Pod Różą w Krakowie oraz dwóch reprezentantów Gdyni: Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik oraz Jan Kilański z restauracji Główna Osobowa. Uczestników oceniać będzie pięcioosobowe jury, w którym zasiadają wybitni szefowie kuchni z kilku krajów, m.in. Wojciech Modest Amaro, szef kuchni Atelier Amaro pierwszej restauracji w Polsce odznaczonej gwiazdką Michelin.
„Jestem bardzo zadowolony, że z 10 półfinalistów, prawie połowa to Polacy. To dowodzi, że nasza gastronomia jest na właściwej drodze i angażują się w nią odpowiednie osoby – chętne do doskonalenia swoich umiejętności i polskiej sztuki kulinarnej. Potwierdza to ciągły rozwój – widoczny zarówno wśród kucharzy, jak i konsumentów – który pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku” – mówi Amaro.
Zwycięzca, którego poznamy w październiku weźmie udział w finale, który odbędzie się w czerwcu 2018 r. w Mediolanie.
Nadesłał:
wiska
|
Komentarze (0)