Technologie » Telekomunikacja

Szkolenia i wykłady wideo standardem w rosyjskiej edukacji

Ponad 35 tysięcy uczniów, nauczycieli i przedstawicieli organizacji publicznych z rosyjskich okręgów federalnych bierze udział w przełomowym programie „Związek Gimnazjów Rosji” (ZGR).

Program ZGR, opracowany przez organizację non profit o nazwie Fundacja na Rzecz Wsparcia Edukacyjnego, wykorzystuje rozwiązania do współpracy wideo dostarczone przez firmę Polycom, lidera komunikacji i współpracy zunifikowanej (UC&C).

Obecnie „Związek Gimnazjów Rosji” stworzony przez Fundację na Rzecz Wsparcia Edukacyjnego jest największym państwowym projektem edukacyjnym w Rosji. Projekt pilotażowy rozpoczął się od siedmiu szkół w Sankt Petersburgu, a obecnie obejmuje około 350 regionalnych ośrodków edukacyjnych. Wszystkie ośrodki są wyposażone w rozwiązania do wideokonferencji, a z usług wideo korzysta ponad 1500 placówek, w tym szkoły średnie, akademie wojskowe i kolegia nauczycielskie. Strategicznym celem programu ZGR jest nawiązywanie i podtrzymywanie kontaktów między gimnazjami i liceami w Rosji za pośrednictwem rozwiązań wideokonferencyjnych. Fundacja na Rzecz Wsparcia Edukacyjnego aktywnie współpracuje z partnerami zagranicznymi: Armenią, Kazachstanem, Ukrainą, Mołdawią i Australią.

Sieć wideo ma istotny wpływ na cały system edukacji Federacji Rosyjskiej i przynosi korzyści zarówno uczniom, jak i instytucjom edukacyjnym. Dzięki niej uczniowie i nauczyciele mogą z dowolnego miejsca uczestniczyć w wykładach i brać udział w seminariach z najlepszymi wykładowcami. Ma to na celu poprawę jakości kształcenia zarówno nauczycieli jak i uczniów w zakresie danej specjalności. Takie rozwiązanie rozszerza zasięg oddziaływania i ułatwia dostęp do wykwalifikowanych specjalistów, równocześnie zmniejszając koszty szkoleń. Gwarantem jakości materiałów prezentowanych podczas wideokonferencji jest Uniwersytet Państwowy w Sankt Petersburgu.

Członkami ZGR jest ponad 350 instytucji edukacyjnych. Każda z nich dysponuje klasą z rozwiązaniami wideo Polycom RealPresence Room. ZGR wykorzystuje platformę Polycom RealPresence, standardową infrastrukturę wideo, która zapewnia bezpieczeństwo, skalowalność, łatwość zarządzania, elastyczność oraz wysoką rozdzielczość obrazu (HD), aby duże grupy uczniów i nauczycieli mogły współpracować z praktycznie każdą osobą używającą dowolnego urządzenia lub systemu. Innym kluczowym komponentem jest oprogramowanie Polycom RealPresence Media Manager. Umożliwia ono rejestrowanie wykładów i seminariów oraz udostępnianie ich uczniom i nauczycielom, którzy chcą nadrobić przegapione lekcje albo po prostu powtórzyć materiał w wolnym czasie.

Fundacja na Rzecz Wsparcia Edukacyjnego i Związek Gimnazjów Rosji – informacje

„Związek Gimnazjów Rosji” to projekt realizowany od 2007 r. przez Fundację na Rzecz Wsparcia Edukacyjnego (www.fobr.ru) pod egidą premiera Federacji Rosyjskiej D. A. Miedwiediewa z udziałem koncernu Gazprom w ramach narodowego projektu „Edukacja”. Strategicznym celem programu jest nawiązywanie i podtrzymywanie profesjonalnych kontaktów między gimnazjami i liceami w Rosji za pośrednictwem rozwiązań wideokonferencyjnych. Uniwersytet Państwowy w Sankt Petersburgu, gwarant jakości materiałów prezentowanych podczas wideokonferencji, zapewnia naukowe i metodologiczne wsparcie programu oraz koordynację z innymi czołowymi uniwersytetami w Rosji.

pawel itbc