Firma » Biznes

Szkolenie zakończone

Szkolenie Warszawskiej Grupy Doradców PR okiem jednej z uczestniczek, a zarazem laureatki w konkursie „Mazowsze nadaje na jednej fali”.

Od dłuższego czasu bardzo wiele mówi się o branży szkoleniowej, która niesamowicie prężnie rozwija się i swoją ofertą zdobywa coraz więcej klientów. Nie raz słyszy się, że udział w szkoleniach pozwala w krótkim czasie udoskonalać różne umiejętności, zarówno twarde jak i miękkie oraz nabywać nowe kompetencje, które są szalenie doceniane przez przyszłych pracodawców. Wystarczy spojrzeć na statystyki, jak wygląda rynek pracy w Warszawie oraz czy przebyte szkolenia, kursy, warsztaty faktycznie wpływają na ocenę kandydata przez potencjalnego pracodawcę. Według statystyk przeprowadzanych w marcu przez Urząd Pracy m.st. Warszawy w stolicy są 44870 osoby bezrobotne. W odniesieniu do grudnia 2011 roku liczba bezrobotnych w Warszawie wzrosła – o 4.603 osoby. Bezrobocie niestety nieustannie rośnie. Okazuje się, że głównymi sposobami walki z bezrobociem są staże, przygotowania zawodowe oraz właśnie różne szkolenia. Specjalistka ds. rekrutacji z dużej warszawskiej firmy, powiedziała: „Odpowiedni wybór kandydata, niezależnie od stanowiska, o które się on ubiega wbrew pozorom jest bardzo trudny. To, którą osobę wybierzemy zależy od wielu czynników; pod uwagę oczywiście brane jest wykształcenie oraz doświadczenie aczkolwiek ogromną wagę przykładamy również do tzw. kompetencji miękkich, oczekujemy od kandydatów m.in umiejętności pracy w zespole, działania pod presją czasu, komunikatywności. Są one konieczne jednak nie nabywamy ich w trakcie edukacji w szkole średniej bądź na studiach. To takie umiejętności, które zdobyć można właśnie dzięki organizowanym przez wiele firm szkoleniom bądź kursom, dlatego uważam, że osoby szukające pracy bądź te, które chcą się rozwijać i poszerzać swoje kompetencje powinny brać udział w takich przedsięwzięciach, bo jest to ogromny atut. Z doświadczenia powiem jeszcze, że wiele razy zdarza się tak, że kandydat, który nawet ma mniejsze doświadczenie zaś duże zdolności interpersonalne oraz potrafił się bardzo dobrze zaprezentować dostaje upragnione stanowisko. ”

Jako, że nigdy wcześniej nie miałam okazji uczestniczyć w żadnych kursach to po zaczerpnięciu na ich temat wielu opinii postanowiłam to zmienić i sprawdzić jak to wszystko wygląda... Początkowo kompletnie nie mogłam się zdecydować, które warsztaty wybrać, ponieważ wachlarz dostępnych na rynku szkoleń jest tak rozległy, że decyzja wydawała się być bardzo trudną. Ale udało się, natchnięta rozmową z Panią z działu rekrutacji postawiłam na umiejętności miękkie. W tym czasie Warszawska Grupa Doradców PR zorganizowała konkurs dla mieszkańców Mazowsza – „Mazowsze nadaje na jednej fali”, w którym do wygrania były szkolenia: ”Autoprezentacja” oraz „ABC Mowy ciała”. Idealne rozwiązanie! Wzięłam udział i udało się! Wygrałam jedno ze szkoleń! Warsztaty, na które się zapisałam odbyły się 15 maja w Sali konferencyjnej „Jowisz” w centrum konferencyjnym „Kopernik” przy ul. Kopernika 30 w Warszawie. Szkolenie prowadzone było dla grupy zalewie 8-osobowej przez Maurycego Seweryna – specjalistę ds. komunikacji oraz kreowania wizerunku. Dowodem jest fakt, że prowadził biuro prasowe Marka Borowskiego -  kandydata na prezydenta Warszawy, wiele kampanii wizerunkowych i PR oraz jest wykładowcą w szkołach wyższych i zarazem szkoleniowcem wielu polityków i dyplomatów. Szkolenia były nad wyraz dynamiczne, prowadzący miał ewidentny dar przekazywania swojej ogromnej wiedzy oraz potrafił bardzo zaangażować słuchaczy. Warsztaty niczym nie przypominały wykładu, trener podawał wiele przykładów i starał się stworzyć atmosferę sprzyjającą grupowej dyskusji. Przyznaję, bardzo dobrze mu się to udało, ponieważ uczestnicy ciągle zadawali pytania przez co szkolenie było bardzo energetyczne. Omawialiśmy bardzo wiele kwestii, z których większość z nas, uczestników nie zdawała sobie sprawy. Zaś oprócz wszystkich tematów przez nas omawianych mieliśmy również okazję uczestniczyć w zajęciach praktycznych. Dzięki nim każdy z nas miał możliwość poznać swój własny styl, odkryć i kształcić swoje własne zdolności do autoprezentacji oraz właściwej komunikacji a przy okazji lepiej poznać uczestników szkolenia. Każdy z nas wiele sobie uświadomił i dowiedział się, w jaki sposób można się lepiej komunikować i prezentować. Mimo kilku godzin nauki wszyscy uczestnicy byli bardzo zadowoleni, uśmiechnięci i pełni energii. Chcąc się dowiedzieć jak inni ludzie postrzegają szkolenie wdałam się w dyskusję. Oto kilka opinii na ten temat: „To szkolenie to tak jakby kilka lat studiów lub czytania różnych książek, a ja miałam możliwość dowiedzieć się tego wszystkiego w jeden dzień. To jest niesamowite.”; „Pomogło mi to ukierunkować moje działania, przede wszystkim to na czym powinnam się skoncentrować. Dzięki temu dokładnie zdaję sobie sprawę z tego, nad czym powinnam pracować, a co najważniejsze teraz wiem jak to zrobić!”.

Opinie uczestników były jedynie pozytywne, wszyscy byli zachwyceni tym ile można zrobić, dowiedzieć się w tak krótkim czasie a ja oczywiście podzielam ich zdanie. Moje pierwsze w życiu szkolenie, które na pewno nie będzie ostatnim wywarło na mnie ogromne wrażenie. Jako, że nie miałam zielonego pojęcia, na czym takie kursy polegają to byłam bardzo zaskoczona jak interesująca jest to przygoda i zarazem nauka. Szczerze polecam udział w szkoleniach i wierzę, że jest to nie tylko dobra zabawa, ale również idealny sposób na poszerzanie swoich kompetencji i możliwość do stałej pracy nad samym sobą.

Warszawska Grupa Doradców PR