Firma » Biznes

Szpital „made in Poznań”

1991 rok. Dwaj poznańscy lekarze podpisują dokumenty nowej spółki. Tego samego roku, Sejm uchwala ustawę o Zakładach Opieki Zdrowotnej, która daje możliwość tworzenia szpitali przez spółki z o.o. Tak w Poznaniu zaczęła się historia pierwszego wielospecjalistycznego szpitala prywatnego w Polsce.

- Pierwsi pacjenci zostali przyjęci do szpitala w dniu otwarcia, czyli 7-go stycznia 1992 roku. Okres od założenia firmy do otwarcia pochłonęło przystosowanie do funkcji szpitala z ambulatorium budynku dawnej bursy szkolnej. Konieczny był kapitalny remont, jak również zakup niezbędnego sprzętu. W momencie startu szpitala Certus zatrudniał nieco ponad 50 osób, a dziś - 4 razy tyle.

Pierwsi pacjenci mogli skorzystać z usług Certusa jedynie odpłatnie. Do ich dyspozycji były sale jedno i dwuosobowe, każda z własnym węzłem sanitarnym, radiem telewizorem i telefonem.
Tak jest do tej pory. Jednak sale znacznie się zmieniły. Większość, w ciągu ostatnich dwóch lat przeszła kapitalny remont obejmujący m.in. położenie specjalnych posadzek żywicznych ułatwiających utrzymanie czystości czy wymianę wyposażenia, w tym odbiorników telewizyjnych na nowoczesne, ciekłokrystaliczne. Obecnie, pracownia architektoniczna, uważana za jedną z najlepszych w Polsce i Europie w zakresie obiektów szpitalnych, przygotowała plany rozbudowy i modernizacji obiektów przy ulicy Grunwaldzkiej 156.

Od 1 stycznia 1999 roku, gdy weszła w życie reforma systemu zdrowotnego wprowadzająca powszechne ubezpieczenie zdrowotne, Certus nieprzerwanie posiada podpisane umowy na lecznictwo szpitalne, najpierw z Wielkopolską Kasą Chorych, a po zmianie przepisów - z Wielkopolskim Oddziałem Wojewódzkim NFZ. Dzięki temu każda ubezpieczona osoba może skorzystać z oferty placówki w zakresie, w jakim ma ona aktualnie podpisane umowy z NFZ.

Rok 2003 był rokiem niezwykle ważnym w działalności firmy. Po długich i żmudnych przygotowywaniach w Certusie odbył się audyt przeprowadzony przez firmę TUV Rheinland zakończony przyznaniem certyfikatu systemy zarządzania jakością zgodnie z normą ISO 9001:2000. "Naszym celem jest rozwijanie działalności na rynku usług medycznych jako szpitala wiarygodnego i dbającego o odpowiedni poziom jakości świadczonych usług" - tak brzmi polityka jakości firmy. Od tego czasu Certus przeszedł pomyślnie kilka corocznych audytów sprawdzających prawidłowość realizacji zapisów dokumentacji ISO.

W grudniu tego samego roku Certus przejął od Wojskowych Zakładów Motoryzacyjnych dawną przychodnię przyzakładową i lekarza rodzinnego. W ten sposób powstało Centrum Medyczne nr 1 - druga pod względem długości działania placówka firmy. Zakres usług i dostępność do nich nie tylko zostały zachowane, ale nawet poszerzone. Kolejne rozszerzenie skali działania firmy nastąpiło w kwietniu 2007 roku, gdy uruchomione zostało Centrum Medyczne nr 2 na Starołęce. Placówka nowoczesna, spełniająca wszystkie wymagania stawiane przychodniom oraz w pełni dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Do końca 2009 roku Certus działał jedynie na terenie Poznania. Z początkiem 2010 roku uległo to zmianie po przejęciu obiektu zlokalizowanego przy ul. Poznańskiej w Swarzędzu, gdzie działa obecnie Centrum Medyczne nr 3. Podobnie jak Centrum Medyczne nr 1, w ofercie placówki znajdują się usługi w ramach umowy z NFZ: poradnia lekarza rodzinnego i ginekologiczno-położnicza (dodatkowo także pediatria). Na miejscu - jak w każdym z oddziałów Certusa - można skorzystać z laboratorium, pracowni diagnostycznych (RTG, USG, EKG, spirometria i inne) oraz gabinetu zabiegowego.

Od początku istnienia szpitala przy Grunwaldzkiej, stawiano w nim na techniki małoinwazyjnych zabiegów laparoskopowych, które pozwalają na skrócenie czasu pobytu w szpitalu i szybszy powrót do pełnej sprawności oraz nie pozostawiają dużych blizn. W trakcie 20 lat istnienia, Certus wdrożył też wiele nowości z zakresu diagnostyki i terapii. Należą do nich m.in.: indywidualne pakiety profilaktyczne - pierwsza na rynku oferta wykonania w ciągu kilkugodzinnego pobytu zestawu badań i konsultacji pozwalających na szybką kontrolę swojego stanu zdrowia, małoinwazyjne zabiegi leczenia rozrostu prostaty przy użyciu zielonego lasera, Poradnia Medycyny Podróży (będąca jednym z pierwszych w Polsce Certyfikowanych Ośrodków Medycyny Podróż), endoskopia kapsułkowa - jedyne bezbolesne i nieinwazyjne badanie jelita cienkiego czy uruchomiona w 2010 roku poradnia leczenia chrapania i bezdechu sennego oferująca unikalną procedurę - leczenie chrapania implantami podniebienia miękkiego. Jedną z ostatnich nowości jest wprowadzone w 2011 roku nieoperacyjne leczenie otyłości z zastosowaniem balona dożołądkowego.

Nazwa firmy też nie jest przypadkowa - w końcu po łacinie Certus znaczy „godny zaufania". Może o tym świadczyć fakt, iż rocznie w szpitalu leczonych jest ok. 2 tys. osób, a kilkadziesiąt tysięcy korzysta z usług ambulatoryjnych.

adStone