Firma » Biznes
Szwajcarski model Innovation Through Partnerships na konferencji Impact’24 w Poznaniu
Zobacz więcej zdjęć » |
Idea przewodnia pawilonu Innovation Through Partnerships ilustruje ekosystem, który pozwala Szwajcarii niezmiennie od 13 być na szczycie listy Global Innovation Index.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Pawilon swisstech został zaprojektowany jako przestrzeń, w której spotykają się przedstawiciele z trzech kluczowych dla wspierania innowacyjności środowisk: nauki, biznesu i polityki. Bogaty program aktywności – w tym seria krótkich wywiadów z wybitnymi przedstawicielami Szwajcarii – sprawił, że przez dwa dni pawilon był tętniącym życiem miejscem spotkań.
– W Szwajcarii udało się stworzyć wyjątkowy ekosystem, w którym współpracują ludzie ze świata nauki, biznesu oraz przedstawiciele rządu, co tworzy prawdziwą wartość dodaną. Ten wyjątkowy klimat udało nam się odtworzyć w naszym pawilonie swisstech – powiedział Fabrice Filliez, Ambasador Szwajcarii w Polsce.
Stoisko swisstech stało się miejscem spotkań czołowych postaci międzynarodowej polityki, w tym przedstawicieli polskiego rządu, parlamentarzystów, ambasadora Stanów Zjednoczonych w Polsce.. Obecność Ambasady Szwajcarii została dostrzeżona również przez media. Ambasador Szwajcarii Fabrice Filliez wyjaśniał, w jaki sposób model Innovation Through Partnerships przynosi korzyści także polskim partnerom.
– Ponad 200 szwajcarskich firm zatrudnia w Polsce blisko 90 000 osób. Nasze przedsiębiorstwa są istotnym elementem polskiego krajobrazu gospodarczego, tworząc tysiące miejsc pracy i dzieląc się know-how, które napędza rozwój obu krajów. Dodatkowo poprzez Szwajcarsko-Polski Program Współpracy jesteśmy zaangażowani w zmniejszanie nierówności społecznych i ekonomicznych oraz wspieranie rozwoju średniej wielkości polskich miast i innowacyjności polskiej nauki. Dlatego właśnie nie mogło zabraknąć Szwajcarii na Impact'24, najważniejszej konferencji poświęconej innowacjom w tej części Europy. Poprzez obecność tutaj chcemy podkreślić nasze zaangażowanie i chęć budowania trwałego partnerstwa pomiędzy Polską i Szwajcarią – podkreślał w jednym z wywiadów Ambasador Filliez.
Mini-wydarzenia „Swiss Connections”
Ważnym elementem programu pawilonu swisstech była seria mini-wydarzeń Swiss Connections, w trakcie których wybitni przedstawiciele różnych dziedzin uczestniczyli w krótkich rozmowach prowadzonych przez przedstawicieli Ambasady Szwajcarii w Polsce.
Na scenie Swiss Connections zagościł m.in. laureat Nagrody Nobla Didier Queloz oraz oraz Nicolas Henchoz, przedstawiciel EPFL – jednego z najlepszych uniwersytetów technicznych na świecie (oferującego edukację także dla studentów z Polski). Irma Veberič, Dyrektor Generalna Roche Polska podzieliła się swoimi spostrzeżeniami na temat innowacji w opiece zdrowotnej. , Patrick Warnking z Google mówił, jak Polska może wzmocnić swoją pozycję jako centrum badań, rozwoju i innowacji.
Szwajcarsko-Polski Program Współpracy (SPPW)
Podczas specjalnego wystąpienia w pawilonie swisstech Cliff Hammer, dyrektor Biura SPPW, wraz z przedstawicielami Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej oraz Narodowego Centrum Badań i Rozwoju prezentował najważniejsze założenia Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. W ramach tej inicjatywy Szwajcaria w najbliższych latach przeznaczy ponad 278 milionów CHF na wsparcie rozwoju polskich miast oraz ponad 40 milionów CHF na wsparcie badań naukowych w Polsce. – W ramach drugiej edycji programu Swiss Contribution przekażemy polskim partnerom środki na wsparcie zrównoważonego rozwoju polskich miast, wzmocnienie wymiany wiedzy i promocję długoterminowej współpracy, które przyniosą korzyści zarówno Polsce, jak i Szwajcarii – zadeklarował Cliff Hammer w trakcie swojego wystąpienia w pawilonie swisstech.
Atrakcje specjalne
Wyjątkowym wydarzeniem było także pojawienie się dwóch uroczych Bernardynów, które przyciągały uwagę uczestników konferencji i stały się prawdziwą ozdobą stoiska SwissTech. Całość dopełniała doskonała kawa serwowana z ekspresów Jura oraz szwajcarska czekolada Avelines.
Nadesłał:
Konrad Kotlarski
|
Komentarze (0)