Zdrowie » Ciało
Szybka kawa na mieście - pić czy nie pić?
Zobacz więcej zdjęć » |
Na co zwracać uwagę, by wybierać dobry jakościowo produkt?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Automaty vendingowe do kawy, tzw. kawomaty, na stałe wpisały się w miejski krajobraz. Znaleźć je można w miejscach pracy, szkołach, szpitalach, instytucjach publicznych, a nawet w serwisach samochodowych - wszędzie tam, gdzie w natłoku zajęć potrzebujemy szybkiego pobudzenia. Jak powszechnie wiadomo, kofeina blokuje receptory adenozyny, powstrzymując tym samym uczucie senności. Pobudza także korę mózgową i rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu mózg jest lepiej dotleniony i ukrwiony. Czy kupując kawę z kawomatu rzeczywiście możemy na to liczyć?
Marka gwarancją jakości
Najistotniejszym czynnikiem przemawiającym na niekorzyść automatów jest jakość podawanych w nich napojów. Popularne cappuccino to nierzadko mieszanka kawy rozpuszczalnej, odłuszczonego mleka w proszku oraz cukru, z dodatkiem stabilizatorów i środków przeciwzbrylających. Tak przygotowany napar kawowy to domena dystrybutorów nieznanych marek. Kupując produkty z automatu, warto więc zwrócić uwagę na logo producenta, widniejące na urządzeniu. Renomowane brandy najczęściej serwują w automatach kawę ziarnistą, świeżo mieloną, parzoną pod ciśnieniem. - Automaty na kawę ziarnistą mają zupełnie inną budowę, przypominającą raczej ekspres, w którym rozpuszczalne składniki mieszane są z gorącą wodą - tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert firmy Segafredo Zanetti. - Kawa zaparzona ze świeżo zmielonych ziaren jest aromatyczna i pełna smaku - dodaje.
Crema prawdę Ci powie
W przypadku kawy serwowanej „na wynos", jej jakość można sprawdzić na podstawie wyglądu cremy - orzechowej pianki, która pojawia się na powierzchni świeżo zaparzonego napoju. - Niewłaściwy kolor - zbyt ciemny lub jasny, może wynikać ze źle ustawionego młynka lub ciśnienia pompy - tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. - Natomiast szybkie znikanie cremy to oznaka błędnie ustawionej temperatury wody, powyżej 90°C - dodaje. Podobnie jak w przypadku automatów, istotną rolę odgrywa używany sprzęt - najlepszy aromat i smak uzyskamy z ekspresów ciśnieniowych manualnych, czyli takich, w których świeżo zmielona kawa zaparzana jest w kolbie. Ważna jest również częstotliwość czyszczenia urządzenia oraz dbanie o filtry do wody. Wykorzystanie produktów sprawdzonych i renomowanych producentów zagwarantuje nam większą pewność bogatego smaku i aromatu napoju. Jeśli więc nie widzimy logo dostawcy kawy na kubeczku jednorazowym, warto dopytać o producenta zanim zdecydujemy się na zakup.
Trzy w jednym?
Popularnym rozwiązaniem wśród osób pracujących jest także przygotowywanie napoju typu 3w1 - mieszanki kawy, sproszkowanego mleka i cukru. Oprócz oczywistej wygody, sposób ten nie niesie ze sobą żadnych innych korzyści. W składzie produktów typu 3w1 - kawa rozpuszczalna stanowi około 11% całości. Dopełniają ją cukier, odtłuszczone mleko, utwardzony tłuszcz roślinny, emulgatory, substancje przeciwzbrylające i regulatory kwasowości. Zawartość kofeiny, ze względu na małą ilość kawy, oscyluje w granicach kilku miligramów. Dla porównania filiżanka „małej czarnej" ma jej aż 90 mg. Napoje typu 3w1 nie spowodują więc pożądanego pobudzenia, nie zwiększą również naszej koncentracji. Decydując się na kawę w ciągu dnia pracy, niezależnie od miejsca zakupu, warto wziąć pod uwagę jej jakość i sposób przyrządzania. Chociaż oferta cenowa napojów z automatów może być korzystniejsza niż w przypadku kawiarni, nierzadko traci na tym smak produktu. Wyższa cena kawy gwarantuje pewność jakości i aromatu, a co za tym idzie - również skuteczności jej działania.
Nadesłał:
inpluspr
|
Komentarze (0)