Gospodarka » Żywność
Tak dobre, że aż się zatrzęsiesz! Sprawdzone przepisy na desery z wykorzystaniem galaretki
W dzieciństwie z utęsknieniem czekałeś, aż odstawiona do schłodzenia galaretka będzie wreszcie gotowa do zjedzenia. Dziś już nie musisz co kwadrans uchylać drzwi lodówki i potrząsać pucharkiem – wymarzoną galaretkę przygotujesz w zaledwie godzinę! Co zrobić z tym dodatkowym czasem? Dać się ponieść kulinarnej fantazji i stworzyć desery, na widok których twoi bliscy zadygotają z radości.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Galaretka z ananasem z kremem śmietankowo-orzechowym
Ananas potrafi wzbudzić niemałe kontrowersje – zwłaszcza gdy wykorzystywany jest w daniach wytrawnych. Na szczęście w tym deserze poczuje się jak w domu! Subtelna, orzechowa oprawa podkreśli tropikalny smak tego gruboskórnego owocu.
Składniki:
GALARETKA:
· 1 opakowanie galaretki deserowej smak pomarańczy i moreli Delecta
· 375 ml wody
· 200 g ananasa świeżego lub z puszki
KREM:
· 200 g śmietany kremówki
· 1 łyżka cukru pudru
· 1 łyżka masła orzechowego
DEKORACJA:
· 1 opakowanie dowolnej posypki Decorada
· czekoladowe lub galaretkowe serduszka
Przygotowanie:
Ananasa kroimy w kostkę. Następnie rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie i rozlewamy do pucharków, a do środka wkładamy ananasa. Deser odstawiamy do lodówki do stężenia na godzinę. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, do której dodajemy cukier puder, masło orzechowe i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Krem wykładamy na wierzch każdej z galaretek i posypujemy dowolną posypką. Wykańczamy galaretkowymi lub czekoladowymi serduszkami i gotowe!
Galaretka z panna cottą i chrustem migdałowym
Kolejny dowód na to, że deser może być jednocześnie dygocący i… chrupiący. Lekko skarmelizowany chrust migdałowy to tylko wstęp dla ponadczasowego połączenia soczystej galaretki i słodkiej śmietanki.
Składniki:
· 1 opakowanie galaretki deserowej smak truskawki i maliny Delecta
· 375 ml wrzącej wody
PANNA COTTA:
· 250 ml śmietanki 30%
· 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
· laska wanilii
· 1 łyżeczka żelatyny Delecta
CHRUST:
· 3 łyżki cukru
· 60 g migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 375 ml wody i rozlewamy do trzech niskich szklaneczek. Odstawiamy do stężenia na około 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przez około 10 minut gotujemy śmietankę z dodatkiem cukru i pokruszonej wanilii. Gorącą mieszamy z rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatyną, a następnie studzimy. Ten lekko wystudzony płyn śmietankowy wylewamy na stężałą galaretkę. Następnie na suchej patelni prażymy migdały. Zdejmujemy je i topimy na niej cukier, do momentu aż będzie płynny. Dodajemy uprażone migdały i mieszamy do momentu, gdy cukier je oblepi. Gdy ostygną łamiemy je na mniejsze części i układamy na wierzchu deseru. Wykańczamy czekoladowymi serduszkami. Pycha!
Galaretka pomarańczowa z gruszką i czekoladą
Te apetyczne owoce wyglądają, jakby dojrzewały w południowym słońcu. Tymczasem stworzysz je w zaciszu własnej lodówki w zaledwie godzinę! Taki deser to świetny sposób na wywołanie uśmiechu na twarzach bliskich.
Składniki:
· 1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy Delecta
· 2 łyżeczki żelatyny Delecta
· 500 ml wody
· 1 duża gruszka
· 100 g masła kakaowego
· 3 łyżki cukru pudru
· 1 duża łyżka kakao
· pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Gruszkę miksujemy blenderem. Galaretkę wraz z dodatkową żelatyną rozpuszczamy w 500 ml wody, dodajemy zmiksowaną gruszkę i mieszamy. Powstały mus rozlewamy do silikonowych foremek i odstawiamy do stężenia. W międzyczasie do rondla wkładamy masło kakaowe z cukrem oraz kakao i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Masę czekoladową studzimy, a następnie wylewamy do foremek na galaretkę. Całość odstawiamy do momentu, aż masa stwardnieje. Gotowe galaretki wyciągamy ostrożnie z foremek i posypujemy tartą czekoladą. Smacznego!
Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl
Nadesłał:
38PR
|
Komentarze (0)