Gospodarka » Żywność

Tak dobre, że aż się zatrzęsiesz! Sprawdzone przepisy na desery z wykorzystaniem galaretki

W dzieciństwie z utęsknieniem czekałeś, aż odstawiona do schłodzenia galaretka będzie wreszcie gotowa do zjedzenia. Dziś już nie musisz co kwadrans uchylać drzwi lodówki i potrząsać pucharkiem – wymarzoną galaretkę przygotujesz w zaledwie godzinę! Co zrobić z tym dodatkowym czasem? Dać się (...)

W dzieciństwie z utęsknieniem czekałeś, aż odstawiona do schłodzenia galaretka będzie wreszcie gotowa do zjedzenia. Dziś już nie musisz co kwadrans uchylać drzwi lodówki i potrząsać pucharkiem – wymarzoną galaretkę przygotujesz w zaledwie godzinę! Co zrobić z tym dodatkowym czasem? Dać się ponieść kulinarnej fantazji i stworzyć desery, na widok których twoi bliscy zadygotają z radości.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Galaretka z ananasem z kremem śmietankowo-orzechowym

 

Ananas potrafi wzbudzić niemałe kontrowersje – zwłaszcza gdy wykorzystywany jest w daniach wytrawnych. Na szczęście w tym deserze poczuje się jak w domu! Subtelna, orzechowa oprawa podkreśli tropikalny smak tego gruboskórnego owocu.

 

Składniki:

GALARETKA:

·        1 opakowanie galaretki deserowej smak pomarańczy i moreli Delecta

·        375 ml wody

·        200 g ananasa świeżego lub z puszki

KREM:

·        200 g śmietany kremówki

·        1 łyżka cukru pudru

·        1 łyżka masła orzechowego

DEKORACJA:

·        1 opakowanie dowolnej posypki Decorada

·        czekoladowe lub galaretkowe serduszka

 

Przygotowanie:

Ananasa kroimy w kostkę. Następnie rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie i rozlewamy do pucharków, a do środka wkładamy ananasa. Deser odstawiamy do lodówki do stężenia na godzinę. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, do której dodajemy cukier puder, masło orzechowe i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Krem wykładamy na wierzch każdej z galaretek i posypujemy dowolną posypką. Wykańczamy galaretkowymi lub czekoladowymi serduszkami i gotowe!

 

Galaretka z panna cottą i chrustem migdałowym

 

Kolejny dowód na to, że deser może być jednocześnie dygocący i… chrupiący. Lekko skarmelizowany chrust migdałowy to tylko wstęp dla ponadczasowego połączenia soczystej galaretki i słodkiej śmietanki.

 

Składniki:

·        1 opakowanie galaretki deserowej smak truskawki i maliny Delecta

·        375 ml wrzącej wody

PANNA COTTA:

·        250 ml śmietanki 30%

·        1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta

·        laska wanilii

·        1 łyżeczka żelatyny Delecta

CHRUST:

·        3 łyżki cukru

·        60 g migdałów w płatkach Bakalland

 

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 375 ml wody i rozlewamy do trzech niskich szklaneczek. Odstawiamy do stężenia na około 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przez około 10 minut gotujemy śmietankę z dodatkiem cukru i pokruszonej wanilii. Gorącą mieszamy z rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatyną, a następnie studzimy. Ten lekko wystudzony płyn śmietankowy wylewamy na stężałą galaretkę. Następnie na suchej patelni prażymy migdały. Zdejmujemy je i topimy na niej cukier, do momentu aż będzie płynny. Dodajemy uprażone migdały i mieszamy do momentu, gdy cukier je oblepi. Gdy ostygną łamiemy je na mniejsze części i układamy na wierzchu deseru. Wykańczamy czekoladowymi serduszkami. Pycha!

 

Galaretka pomarańczowa z gruszką i czekoladą

 

Te apetyczne owoce wyglądają, jakby dojrzewały w południowym słońcu. Tymczasem stworzysz je w zaciszu własnej lodówki w zaledwie godzinę! Taki deser to świetny sposób na wywołanie uśmiechu na twarzach bliskich.

 

Składniki:

·        1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy Delecta

·        2 łyżeczki żelatyny Delecta

·        500 ml wody

·        1 duża gruszka

·        100 g masła kakaowego

·        3 łyżki cukru pudru

·        1 duża łyżka kakao

·        pół tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Gruszkę miksujemy blenderem. Galaretkę wraz z dodatkową żelatyną rozpuszczamy w 500 ml wody, dodajemy zmiksowaną gruszkę i mieszamy. Powstały mus rozlewamy do silikonowych foremek i odstawiamy do stężenia. W międzyczasie do rondla wkładamy masło kakaowe z cukrem oraz kakao i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Masę czekoladową studzimy, a następnie wylewamy do foremek na galaretkę. Całość odstawiamy do momentu, aż masa stwardnieje. Gotowe galaretki wyciągamy ostrożnie z foremek i posypujemy tartą czekoladą. Smacznego!

 

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »