Społeczeństwo » Społeczeństwo

Tak! Pomagam - Odpowiedzialną inicjatywą miesiąca

Program „Tak! Pomagam”, realizowany od siedmiu lat przez firmę Provident Polska, został wybrany przez portal CSR.pl - Naturalnie Odpowiedzialni inicjatywą miesiąca.

W ramach plebiscytu, co miesiąc wyłaniane są najciekawsze projekty i działania firm z zakresu społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa.

Serwis CSR.pl organizuje comiesięczny konkursu dla firm „Odpowiedzialna Inicjatywa Miesiąca”. Jako  kryterium wyboru brane są pod uwagę, oryginalność realizowanego projektu CSR (w odniesieniu do środowiska, biznesu, miejsca pracy, społeczeństwa), a także spójność z prowadzoną strategią społecznej odpowiedzialności biznesu.

„Projekt „Tak! Pomagam” pozwala rozwiązywać wiele problemów interesariuszy firmy, jednocześnie uwrażliwiając i integrując pracowników zaangażowanych w pomoc. Mamy nadzieję, iż przyznane wyróżnienie pozwoli upamiętnić tę godną naśladowania i kontynuacji inicjatywę oraz będzie potwierdzeniem właściwie realizowanej strategii CSR firmy Provident Polska S.A.” - twierdzi Mateusz Nowicki z portalu CSR.pl

Bilans dotychczasowych 14 edycji, to ponad 330 projektów, w których realizację zaangażowało się ponad 1000 wolontariuszy, Provident przekazał na projekty wolontariackie ponad 1 mln złotych. Celem realizowanego od 2006 roku programu wolontariatu pracowniczego „Tak! Pomagam” jest wspieranie pracowników i doradców klienta w realizacji ich własnych inicjatyw wolontariackich. Dwa razy do roku Provident ogłasza konkurs na najlepsze projekty wolontariatu pracowniczego, na których realizację firma przekazuje środki finansowe. Wnioski oceniane są przez niezależną Radę Programową, w skład której wchodzą: Dariusz Pietrowski – Prezes Centrum Wolontariatu, Barbara Falandysz – prawniczka, działaczka społeczna, współzałożycielka polskiego oddziału UNICEF-u, Bogusław Homicki - wiceprezes Towarzystwa Przyjaciół Dzieci Ulicy, Joanna Mielczarek – dyrektor Stowarzyszenia „Mali bracia Ubogich” oraz reprezentanci Providenta, w tym wolontariusz.

Lista projektów, które będą realizowane w XV edycji programu „Tak! Pomagam” jest dostępna na www.takpomagam.pl.

MCConsultants