Rozrywka » Uroczystości
Tak Smakuje Dolce Vita na Festiwalu Smaku Gruczno 2018
|  | 
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Strefa Tak Smakuje Dolce Vita była doskonale zlokalizowana w urokliwej Alei Miodów i cieszyła się dużym zainteresowaniem przez cały czas trwania festiwalu. Odwiedzający mieli okazję spróbować prawdziwych włoskich specjałów i degustować różne sery: Parmigiano Reggiano dojrzewającego 24 i 30 miesięcy, Asiago Fresco i Asiago Stagionato oraz Gorgonzolę Dolce i Gorgonzolę Piccante. Każdy mógł także nabyć sery na stoisku dystrybutora oryginalnych włoskich produktów – firmy North Coast.
W czasie dwóch festiwalowych dni odbyły się dwa godzinne pokazy live cooking, które prowadziła ambasadorka kamapanii Tak Smakuje Dolce Vita – Cristina Catese wraz z Kacprem Pakułą. Podczas pokazów kulinarnych goście festiwalu mogli degustować przygotowane dania, a także wziąć udział w konkursach.
– To był fantastyczny weekend. Prawdziwa słoneczna festa italiana! W czasie Festiwalu Smaków mogłam dzielić się swoją pasją do gotowania i odpowiadać na pytania, jak łączyć sery z sezonowymi i regionalnymi polskimi dodatkami takimi jak cukinie, pomidory i papryki, żeby ugotować pyszne, nieskomplikowane domowe posiłki. Przygotowałam tak wiele porcji jedzenia, a każdy, kto odwiedzał stoisko Tak Smakuje Dolce Vita odchodził najedzony i zadowolony. – mówi Cristina Catese.
Goście, którzy odwiedzali strefę Tak Smakuje Dolce Vita mogli poczuć autentyczny włoski klimat, który był zasługą zarówno sympatycznych kucharzy, jak również zgranej i profesjonalnej ekipy wraz z pomocnikami szefów kuchni i czterema hostessami.
We włoskim menu podczas Festiwalu Smaku w Grucznie znalazły się:
- makaron conchigliette z Gorgonzolą, chrupiącą pancettą i rukolą,
- makaron casarecce z czerownym pesto i Parmigiano Reggiano,
- szaszłyki faszerowane Asiago Fresco z bazylią, aromatycznymi pomidorami, papryką, ogórkami, czarnymi oliwkami i oliwą z bazylii,
- koszyczki z Parmigiano Reggiano, pomidorkami koktajlowymi i bazylią,
- sałatka a la Cesar z suszonymi pomidorami, kaparami, czarnymi oliwkami, płatkami Asiago Stagionato i winegretem balsamicznym.
- mini klopsiki faszerowane Gorgonzolą Piccante, pietruszką i cukinią, serwowane z mini sałatką z sezonowych warzyw,
- Parmigiano Reggiano na kurczaku z kolorowym pieprzem, czosnkiem, pomidorami i bazylią,
- Asiago Fresco z sałatką z kaszy gryczanej z pietruszką, cukinią, cebulą i boczkiem,
-   · bruschetta ze smażonymi bakłażanami, Gorgonzolą Dolce, tymiankiem, bazylią i pomidorami. 
· W czasie dwóch dni Festiwalu Smaku można było spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski takich jak miody, sery, wina, nalewki, pieczywo oraz wędliny, które zaprezentowało ponad pięćdziesięciu wytwórców z całego kraju. Pojawili się także producenci z zagranicy m.in. z Austrii oraz Włoch.
 Na przekór masowości. Co o współczesnym designie mówi debiut MOTE podczas Warsaw Home & Contract
						Na przekór masowości. Co o współczesnym designie mówi debiut MOTE podczas Warsaw Home & Contract			 ROSNĄCA PODAŻ – CHĘTNYCH MNIEJ.  WYNIKI RAPORTU „PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY W ŁODZI 2025”
						ROSNĄCA PODAŻ – CHĘTNYCH MNIEJ.  WYNIKI RAPORTU „PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY W ŁODZI 2025”			 BLACK WEEKS w Komforcie. Rabaty do -30% na łazienki, podłogi, drzwi i kuchnie
						BLACK WEEKS w Komforcie. Rabaty do -30% na łazienki, podłogi, drzwi i kuchnie			 Komfort bierze listopadowe wyprzedaże w swoje ręce  – od koncepcji po realizację z AI
						Komfort bierze listopadowe wyprzedaże w swoje ręce  – od koncepcji po realizację z AI			 AkzoNobel zwiększa rentowność w III kwartale do 15,1%
						AkzoNobel zwiększa rentowność w III kwartale do 15,1%