Rozrywka » Rozrywka
Tamka 43 na Kuchnia+ Food Film Fest
Zobacz więcej zdjęć » |
Kino pełne smaku
Przegląd filmowy organizowany przez kanał telewizyjny Kuchnia+ to jedno z najważniejszych i największych wydarzeń tego typu w Polsce. Nic więc dziwnego, że Kuchnia+ Food Film Fest gromadzi co roku setki pasjonatów kina oraz koneserów dobrego smaku, którzy z niecierpliwością czekają na możliwość uczestniczenia w pokazach filmowych i towarzyszących im degustacjach. Tegoroczna edycja wydarzenia odbywała się po raz pierwszy równolegle aż w trzech miastach – Warszawie, Gdyni i Poznaniu. Podczas trzydniowego festiwalu zaprezentowane zostały najciekawsze filmy fabularne i dokumentalne z całego świata, których tematem przewodnim są szeroko pojęte kulinaria i sensualny świat ludzkiego smaku. Kuchnia+ Food Film Festival 2012 był również niecodzienna szansą, by spotkać legendarnych mistrzów sztuki kulinarnej, których talent podziwia cały świat.
Królewska uczta a'la Robert Trzópek
Robert Trzópek z warszawskiej restauracji Tamka 43 jest jednym z nielicznych polskich kucharzy, który już po raz kolejny zaproszony został do udziału w Kuchnia+ Food Film Fest. Ten mistrz „haute cuisine”, jako jeden z gości specjalnych, wziął udział w dyskusji towarzyszącej pokazom filmów „Najlepszy kucharz świata” oraz „Ostatni walc w elBulli”. Dokumentalne produkcje dotyczyły bowiem kultowej hiszpańskiej restauracji, w której Trzópek zdobywał doświadczenie zawodowe. Najbardziej wyczekiwanym punktem tegorocznego festiwalu była projekcja filmu „Niebo w gębie”, po której odbyła się uroczysta kolacja z udziałem bohaterki obrazu, Dani?le Mazet-Delpeuch. Ta legendarna szefowa kuchni z paryskiego Pałacu Elizejskiego zasłynęła z umiłowania do tradycji i produktów regionalnych, które wprowadziła do menu Prezydenta François Mitterranda.
O przygotowanie tej niezwykłej kolacji, organizatorzy Kuchnia+ Food Film Fest poprosili Roberta Trzópka. Czterodaniowa uczta, w której przyrządzaniu pomagali mu laureaci „Warsztatów Smaku” Kuchni+, odbyła się w Pałacu Prymasowskim. Specjalnie na tę okazję, Trzópek skomponował menu inspirowane daniami, którymi Dani?le Mazet-Delpeuch raczyła samego prezydenta Francji. Dla stu czterdziestu znamienitych gości, szef kuchni restauracji Tamka 43 przygotował balontine foie gras z galaretką z wina Sauternes i pieczywem kukurydzianym, chowder z wędzonego halibuta z koprem włoskim i kawiorem z łososia, jagnięcinę z puree z dyni, żurawiną i ziołami oraz napoleonkę czekoladowo-waniliowa z dodatkiem gorzkiej pomarańczy ? la Tamka 43. Wyrazom uznania dla umiejętności Roberta Trzópka nie było końca. Niezwykłego talentu pogratulowała mu także Dani?le Mazet-Delpeuch.
www.tamka43.pl
DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.
Kontakt prasowy: Beata Grzybek-Zielińska, Anna Głos, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, annaglos@more-pr.com
www.tamka43.pl
Nadesłał:
Marta Więckowska
|
Komentarze (0)