Technologie » Komputery

Targi CeBIT: baramundi software AG zaprezentuje nową wersję pakietu baramundi Management Suite

Oprogramowanie typu Endpoint Management oferuje nowości i rozszerzenia dotychczasowych funkcji w zakresie obsługi środowisk wirtualnych, zarządzania urządzeniami mobilnymi i administrowania słabymi punktami

Firma baramundi software AG zaprezentuje na targach CeBIT, organizowanych w dniach od 14 do 18 marca w Hanowerze, nową wersję oprogramowania baramundi Management Suite 2016, której premiera przewidywana jest na maj tego roku. Nowa funkcja baramundi Virtual pozwala na zarządzanie środowiskami wirtualnymi, a także umożliwia obsługę systemu Windows 10 Mobile oraz oferuje dalsze rozwiązania w obszarze zarządzania urządzeniami mobilnymi, jak funkcja tworzenia „czarnych” i „białych” list aplikacji zakazanych i dozwolonych (App Black- and Whitelisting). Nowości w zakresie zwiększenia poziomu bezpieczeństwa IT wprowadzono nie tylko w odniesieniu do urządzeń mobilnych – zaproponowany został również wyraźnie poszerzony zbiór reguł w obrębie zarządzania słabymi punktami. Przedsiębiorstwa, które w tym roku planują przejść na system Windows 10, mogą przekonać się o korzyściach płynących z zastosowania nowego pakietu baramundi i innych produktów firmy, odwiedzając stoisko baramundi na targach CeBIT.

Funkcja baramundi Virtual pozwala na inwentaryzację środowisk VMware, co w dalszej kolejności pozwala administratorowi na uzyskanie kompletnych danych o wszystkich urządzeniach fizycznych i wirtualnych w sieci przedsiębiorstwa. Oprócz wglądu w zasoby środowisk wirtualnych, administrator zyskuje możliwość kontroli maszyn wirtualnych. Dzięki temu otrzymuje on informacje o systemach operacyjnych gościa oraz zasobach hipernadzorcy, a dokładnie szczegóły dotyczące hostów, nośników danych, klastrów i pul zasobów. Ponadto bezpośrednio z poziomu baramundi Virtual istnieje możliwość udostępnienia nowych urządzeń wirtualnych.

Zintegrowane zarządzanie urządzeniami mobilnymi

Administratorzy muszą obecnie nie tylko zarządzać stale rozbudowywaną, różnorodną infrastrukturą IT, lecz także skutecznie ją zabezpieczać. W celu zapewnienia większej efektywności i kompleksowego monitorowania wszystkich urządzeń, w oprogramowaniu Endpoint Management Suite zintegrowano narzędzie do zarządzania urządzeniami mobilnymi. Na tegorocznych targach CeBIT, firma baramundi zaprezentuje nowe funkcje tego rozwiązania, wśród których warto zwrócić uwagę na: obsługę systemu Windows 10 Mobile, funkcję tworzenia „czarnych” i „białych” list aplikacji zakazanych i dozwolonych oraz wydaną niedawno aplikację bCenter, służącą do administrowania urządzeniami z systemem iOS. Umożliwia ona administratorom przeglądanie najważniejszych informacji o stacjach klienckich, uruchamianie poszczególnych zadań oraz sprawdzanie ich statusu – w dowolnym miejscu i czasie.

Zwiększenie bezpieczeństwa środowisk IT

Nieodzownym elementem skutecznej strategii bezpieczeństwa, mającej na celu zwiększenie poziomu bezpieczeństwa w obrębie infrastruktury informatycznej przedsiębiorstwa, jest profesjonalne zarządzanie słabymi punktami. W nowej wersji oprogramowania, za podstawę do przeprowadzania regularnego skanowania sieci IT pod kątem wyszukiwania luk w zabezpieczeniach służy zbiór składający się z ok. 10 000 reguł. Wyraźnie rozszerzona baza danych umożliwia rozpoznawanie i eliminowanie słabych punktów w sposób jeszcze bardziej kompleksowy. Po raz pierwszy – w celu zapewnienia bezpiecznej konfiguracji urządzeń – możliwe jest także zestawienie procesów kontroli zgodności dla poszczególnych użytkowników.

Zautomatyzowana migracja do systemu Windows 10

Wydając system operacyjny Windows 10 dla komputerów PC oraz system Windows 10 Mobile dla smartfonów, firma Microsoft poczyniła duży krok w kierunku ujednolicenia systemów operacyjnych. Dla użytkownika końcowego obsługa systemu Windows 10 na takich urządzeniach, jak komputery PC, tablety lub smartfony staje się coraz bardziej podobna, a przez to wygodniejsza. Z tego względu pożądane jest zastosowanie jednego systemu na wielu urządzeniach. Dla administratora IT, który musi zarządzać dużą liczbą urządzeń, zautomatyzowane zarządzanie za pośrednictwem rozwiązania typu Endpoint Management stanowi dużą zaletę. Na targach CeBIT firma baramundi pokaże, jak w sposób zautomatyzowany można przejść na system Windows 10 zarówno przy użyciu sprawdzonych metod (Wipe and Load), jaki i za pomocą nowej metody aktualizacji In-Place Upgrade.

Wszyscy zainteresowani mogą odwiedzić stoisko nr G06 firmy baramundi software AG w hali 3, gdzie będzie można otrzymać wyczerpujące informacje o produktach firmy.

pierwsza