Technologie » Internet

Taxi Korporacje vs Uber: Pierwszy Ogólnopolski Portal Rezerwacji Taksówek startuje w Czerwcu

W Krakowie został uruchomiony Web projekt pozwalający w 10 sekund znaleźć najbliższą taksówkę i zamówić ją w 3 językach. Taxibook ma na celu zebrać wszystkie licencjonowane firmy taxi Polski, oferując łatwą rezerwację dla obywateli i gości kraju; bezpieczne przejazdy i wygodne formy płatności.

Skierowany na wymagającego odbiorcę Taxibook oszczędza czas na pieniądz. System pozwala na bieżąco śledzić wolne taksówki wokół Ciebie i zamówić najbliższą. Bezpłatny dostęp (a nawet bony nagrodowe), brak rejestracji i obsługa w 3 językach - to jedyny podobny portal w Polsce. Po przebadaniu rynku usług branży taksówkarskiej wynika, iż cudzoziemcy w 95% wypadkach nie mają szansy zamówić samochód posługując się jężykiem obcym. Taxibook znacznie ułatwi życie ekspatriantów i zagranicznych gości w porozumiewaniu się z Polskimi firmami taxi.

Taxibook aktualnie jest testowany w wersji beta i współpracuje z dwoma dużymi korporacjami taxi w Krakowie -  Dwojki i Krak-Taxi.

Arash Rezvani, przedstawiciel sprzedaży TaxiBook, mówi: "Ten system wyklucza frustrującą potrzebę dzwonić do każdej firmy, jednej za drugą, aby uzyskać wycenę i sprawdzić dostępność samochodów. Bardzo często firmy nie mają wozów w danej lokalizacji, aby dostać taksówkę musisz czekać nawet 15-20 minut. Dzięki naszemu systemowi można na żywo zobaczyć jakie firmy taxi mają samochody w pobliżu Ciebie, dostać szacowany czas przyjazdu i cenę. Zarezerwować taksówkę teraz można w kilka kliknięć."

"W dużym mieście warto zadbać o swoje bezpieczeństwo, - mówi menager projektu Rusłana Rafalska,  - działamy wyłącznie z licencjonowanymi polskimi firmami. Ich taksówkarzy są odpowiedzialni za pasażerów i trasę, oraz nie oszukują w cenie".

Wielu uważa, iż Taxibook "zabije" Uber na Polskim rynku. Ale generalny dyrektor projektu to odrzuca:

"Nie mamy za cel eliminować Uber, to jest prywatny wybór każdego na co stawić. - mówi prezes STARLIGHT Management Group, - chcemy tylko wesprzeć Polską gospodarkę, pomóc licencjonowanym taksówkarzom działać profesjonalnie, a pasażerom zapewnić bezpieczeństwo i wygodę. Celem jest także pomoc turystom i cudzoziemcom sprawnie funkcjonować w polskojęzycznej przestrzeni" - opowiada Viktoria Pavlova o swoim projekcie.

STARLIGHT Management Group tworzy, rozwija i wprowadza innowacyjne platformy internetowe, które łączą lokalne firmy z międzynarodowymi konsumentami.

Realizowany start-up występuję jako web strona oraz aplikacje na Android i iOS, które pozwalają bezpośrednio korzystać z serwisu Taxibook.

TaxiBook