Technologie » Telekomunikacja

Technologia jest kobietą

Ponad tysiąc najbardziej utalentowanych kobiet z branży IT i technologii spotkało się 27 listopada w Warszawie na „Perspektywy Women in Tech Summit” – pierwszym tego typu wydarzeniu w Europie Środkowo-Wschodniej oraz Azji Środkowej.

Wydarzenie organizowane przez Fundację Edukacyjną Perspektywy umożliwiło kobietom realizującym się w branży technologicznej wymianę doświadczeń i poszerzenie wiedzy. Na konferencji pojawiły się studentki, profesjonalistki, badaczki i przedstawicielki globalnych firm technologicznych. Finalnie na „Perspektywy Women in Tech Summit” pojawiło się ponad 1000 osób.

Na konferencji nie zabrakło również prelekcji Małgorzaty Kasperskiej, Vice President ITD Middle East Europe Cluster w Schneider Electric.

Rosnąca popularność trendów związanych z Internetem Rzeczy sprawia, że firmy są coraz bardziej zależne od rozwiązań opartych na chmurze. Jednak scentralizowana chmura ma swoje ograniczenia, a przy wprowadzaniu innych systemów często nie pamięta się o podstawowych kwestiach, na przykład związanych z bezpieczeństwem czy chłodzeniem serwerowni – wyjaśnia Małgorzata Kasperska. – Rozwiązaniem są mikrocentra danych, które zapewniają przestrzeń na wszystkie procesy i maksymalizują efektywność pracy, a jednocześnie są proste w zarządzaniu.

Jako lider transformacji cyfrowej w zarządzaniu energetyką i automatyce, Schneider Electric miał okazję realizować projekty związane z zastosowaniem mikrocentrów danych. Przykłady wdrożeń obejmują słynną barcelońską katedrę Sagrada Familia czy Ministerstwo Zdrowia w Ameryce Południowej.

Cieszę się, że na konferencji miałam okazję poznać kobiety z branży i wymienić z nimi doświadczenia oraz pomysły – mówi Małgorzata Kasperska. – W Schneider Electric dbamy o różnorodność i równość, dlatego jesteśmy wdzięczni za zaproszenie do współpracy. Głęboko wierzę w to, że takie spotkania przyczyniają się do rozwoju naszej branży, jednocześnie otwierając ją na kolejne kobiece talenty.

O Schneider Electric

Schneider Electric jest liderem cyfrowej transformacji w zarządzaniu energią i automatyce, w budownictwie komercyjnym i mieszkaniowym, centrach danych, obiektach infrastrukturalnych, energetyce oraz przemyśle.

Firma obsługuje klientów w ponad 100 krajach, będąc wiodącym dostawcą w obszarze rozdziału energii średniego i niskiego napięcia, zasilania gwarantowanego oraz automatyki. Dostarcza produkty oraz zintegrowane i efektywne rozwiązania, obejmujące systemy zasilania, sterowania oraz oprogramowanie.

Schneider Electric współpracuje z szeroką społecznością Partnerów, Integratorów oraz Deweloperów w oparciu o swoją otwartą platformę technologiczną, dostarczając sterowanie w czasie rzeczywistym i efektywność operacyjną.

Wierzymy, że Schneider Electric to wspaniała firma dzięki wspaniałym ludziom i partnerom, którzy ją tworzą. Nasze zaangażowanie w innowacyjność, różnorodność oraz zrównoważony rozwój zapewnia niezawodny dostęp do energii każdemu, w każdym miejscu i w każdym momencie naszego życia. Nazywamy to Life Is On.

www.schneider-electric.pl

AZ_2018