Technologie » Telekomunikacja

Telefony Nokia - kiedyś i dziś

Telefony komórkowe Nokia, które święciły swoje największe tryumfy w latach dziewięćdziesiątych, wracają obecnie coraz częściej do łask.

Użytkownicy, którzy znudzeni są już natłokiem nowych technologii w swoich smartfonach, wolą najstarsze telefony komórkowe Nokia zwłaszcza modele 3310 i 8210. Od jakiegoś czasu telefon przestał być tylko narzędziem do dzwonienia - stał się zabawką, ale zaczyna to ludziom przeszkadzać, ponieważ często gubią się w natłoku tych nowoczesnych możliwości w telefonie, których jest stanowczo zbyt dużo.

Wybór właśnie starszych modeli, zwłaszcza jeżeli chodzi o telefony Nokia podyktowany jest wytrzymałością ich baterii, niezniszczalnością potwierdzoną przez miliony użytkowników, prostotą wykonania tych telefonów i tym, że posiadają tradycyjną klawiaturę, a nie każdy lubi przesuwać palcami po ekranie, zwłaszcza jeżeli są to osoby starsze, którym ciężko przestawić się do nowych modeli. Na wielu portalach społecznościowych pojawiają się nawet porównania, w których zestawia się starsze telefony komórkowe Nokia z młodszymi modelami - pomaga to w decyzji, który telefon wybrać jeżeli się wahamy.

Okazuje się, że dużo osób darzy ogromnym sentymentem dawne telefony komórkowe Nokia, szczególnie teraz, gdy fińskie przedsiębiorstwo Nokia przejęte zostało przez Microsoft i zmieniło nazwę na Microsoft Mobile Oy. Marka Nokia nie zniknie jednak od razu z rynku, znakiem tym będą sygnowane telefony starszej generacji, natomiast urządzenia z nowszymi technologiami otrzymają logo Microsoft. Więcej w tym miejscu

sanduciorbas