Kultura, sztuka » Kultura

Telmon sponsorem wystawy malarstwa Małgorzaty Karp-Soi

Telmon został sponsorem wystawy prac Małgorzaty Karp-Soi pt. „EXPRESS do Ziemi Obiecanej”, odbywającej się pod patronatem Prezydent Miasta Łodzi Hanny Zdanowskiej. Otwarcie wystawy nastąpi 21 marca w Galerii Pięknego Wnętrza przy ul. Łąkowej w Łodzi.

Wystawa przeniesie zwiedzających w klimat XIX wieku, gdy Łódź była dla wielu ludzi właśnie ziemią obiecaną i miastem nieograniczonych możliwości.

- Łódź to fantastyczne miasto, które wciąż daje swoim mieszkańcom wiele możliwości rozwoju. Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że z roku na rok tych możliwości jest więcej – mówi Artur Kapacki, prezes Telmon. – Nasza firma i jej ciągły wzrost są doskonałym dowodem na to, że biznes w Łodzi ma się naprawdę dobrze, dając tym samym mieszkańcom miejsca pracy i szansę na rozwój. Wystawa, której sponsorem jesteśmy, pokazuje, że Łódź zawsze miała ogromny potencjał. Zgadzamy się z tym i dlatego postanowiliśmy wesprzeć tę kulturalną inicjatywę.

Małgorzata Karp-Soja urodziła się w Krakowie. Ukończyła studia w Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych na Wydziale Konserwacji Dzieł Sztuki, uzyskując dyplom u profesor Marii Ostaszewskiej w 1992 roku. Malarstwo studiowała w pracowni profesora Stanisława Wiśniewskiego, a rysunek w pracowni profesora Allana Rzepki.

Trzykrotne przebywała na stypendium we Włoszech (1991-1993). Zajmuje się własną twórczością artystyczną, a w szczególności malarstwem olejnym i pastelowym. Jej prace można znaleźć w kolekcjach prywatnych, m.in. w Polsce, Austrii, Francji, Belgii, Holandii, Włoszech, Niemczech, Hiszpanii, Szwecji i USA.

Jest członkiem Związku Polskich Artystów Plastyków - prezentowała swoje prace na ponad 70 wystawach zbiorowych, jest także autorką ponad 40 wystaw indywidualnych w kraju i za granicą.

Wśród ostatnich sukcesów wymienić należy nagrodę „President Award” otrzymaną na VII Międzynarodowym Biennale Sztuki Współczesnej we Florencji (2009), Medal Towarzystwa Przyjaciół Sztuk Pięknych w Krakowie z okazji 100-lecia Związku Polskich Artystów Plastyków (2011) oraz prestiżowe wyróżnienie otrzymane na V Międzynarodowym Beinnale Sztuki Współczesnej w Pekinie Future and Reality (2012).

K-myk