Technologie » Komputery

The Pipeline – nietuzinkowy projekt obudowy

Dobra obudowa powinna umożliwić odpowiednie rozmieszczenie podzespołów oraz prawidłową wentylację, przy jak najmniejszym trudzie montażu zestawu komputerowego. To jednak nie wszystko, bowiem przysłowiowa „buda” powinna również cieszyć oczy i serce swojego użytkownika.

Przykładem nietuzinkowego wzornictwa jest projekt „The Pipeline”, zrealizowany przez moddera o pseudonimie EVIL PT. Konstruktor przyznaje, że od zawsze „męczył” go koncept obudowy bazującej na rurach, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i chęci można je formować w dowolne kształty. Aby finalny efekt nie był wyłącznie „dobry”, bo to oczywiście niezadowoli żadnego entuzjasty, postanowił poprosić o pomoc firmę Cooler Master. Ta podesłała mu następującą paczkę akcesoriów:

• Chłodzenie wodne CPU CM Nepton 240M;
  • Zasilacz modularny CM V650;
  • Sześć wentylatorów LED CM Red JetFlow 120 mm;
  • Dwa wentylatory LED CM Megaflow Red 200 mm;
  • Dwa ekrany LCD.

Pozostałe komponenty to m.in: zestaw rurek PCV, stalowa siatka, naklejka imitująca włókno węglowe, a także stara obudowa w której umieścił płytę główną. Ponadto zasilaczowi V650, dla uzyskania jeszcze lepszego wrażenia, przeszczepiono klasyczny wentylator na jeden z podesłanych Red JetFlow o średnicy 120 mm.

A co skrywa w środku ten nietypowy projekt? Cóż, jak widać nie trzeba posiadać astronomicznie drogich podzespołów, by stworzyć ciekawy mod. Platforma bazuje na procesorze Intela trzeciej generacji i5-3570, płycie głównej MSI H81M-P33, pamięci RAM DDR3 GSKILL 2x 8GB 1600Mhz, dysku SSD Samsung 850 120 GB oraz GPU PowerColor HD 4870.

Cały proces twórczy można prześledzić na forum zrzeszającym społeczność Cooler Mastera.

Entrymedia