Zdrowie » Ciało
THERMOMIX®, A DIETA WEGETARIAŃSKA
Zobacz więcej zdjęć » |
Natomiast dietetycy i lekarze ostrzegają – zmieniając tak drastycznie swój jadłospis musimy szczególnie zadbać o to, by nie doprowadzić do niedoboru składników odżywczych, co może negatywnie odbić się na stanie naszego zdrowia.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jeżeli postanowiliśmy przejść na dietę wegetariańską, warto skontaktować się z dietetykiem, który pomoże nam ustalić odpowiedni jadłospis i doradzi, jak łączyć różne produkty spożywcze, tak by skomponować pełnowartościowy i smaczny posiłek. Możliwości jest wiele, a nasze menu wcale nie musi być monotonne i jałowe.
Obalamy mity
Panuje powszechne – i błędne – przekonanie, że dieta wegetariańska powoduje niedobór białka. Rzeczywiście, białko zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego jest łatwiej przyswajalne i nasz organizm nie musi go syntetyzować – ale to nie znaczy, że przygotowanie bezmięsnego i pełnowartościowego posiłku jest niemożliwe. Wprost przeciwnie, łącząc na talerzu rośliny strączkowe, kasze, orzechy i jaja dostarczymy naszemu organizmowi wystarczającą ilość tego niezbędnego składnika odżywczego. Skomponowanie jadłospisu dla wegetarianina wymaga nieco więcej pomysłowości, ale warto spróbować – badania pokazują, że osoby, które nie jedzą mięsa, znacznie rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne: otyłość, cukrzycę i miażdżycę. Warzywa strączkowe – ciecierzyca, bób czy soja – świetnie smakują i obudzą kulinarną kreatywność w każdym z nas. Możemy przygotowywać z nich zupy, pikantne gulasze, kolorowe pasty do kanapek i setki innych potraw. Jeżeli postanowiliśmy zrezygnować również z nabiału, musimy zadbać o odpowiedni poziom wapnia. Znajdziemy go w jarmużu, brokułach czy sezamie. Bardzo istotne są także kwasy omega-3. Jednym z ich źródeł jest siemię lniane, które znakomicie wpływa na nasz metabolizm i rozwiązuje problemy trawienne.
Zostań mistrzem kuchni wege
Dania kuchni wegetariańskiej zaskakują bogactwem smaków, aromatów i barw. Nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy i my spróbowali przyrządzić którąś z oryginalnych warzywnych potraw. Hummus, tradycyjne danie kuchni arabskiej, przygotowujemy na bazie ugotowanych i zblendowanych ziaren ciecierzycy (możemy użyć też ciecierzycy z puszki), z dodatkiem czosnku, oliwy, soku z cytryny oraz tahini, czyli pasty sezamowej. Hummus możemy wykorzystać na różne sposoby – jako pastę do chleba albo dip. Słupki marchewki albo selera, zanurzone w gęstym, aromatycznym sosie będą znakomitym urozmaiceniem seansu filmowego czy sylwestrowego przyjęcia. Warto udowodnić znajomym, że dieta wegetariańska nie musi być monotonna.
Jeżeli chcemy przygotować pyszny obiad, ale brakuje nam czasu, krem warzywny sprawdzi się znakomicie. Przygotujemy go z dowolnych składników, a dodatek kaszy jaglanej czy siemienia lnianego urozmaici smak potrawy (i wzbogaci jej wartość odżywczą). Podany z odrobiną jogurtu naturalnego i udekorowany świeżymi ziołami, krem warzywny uświetni rodzinne posiłki.
Aby ułatwić i uprzyjemnić sobie kulinarne eksperymenty, warto rozważyć zakup urządzenia kuchennego, które wyręczy nas podczas rozdrabniania ciecierzycy czy blendowania kremu z jarmużu. Thermomix® sprawdzi się znakomicie. Jego najnowszy model TM5 łączy w sobie aż 12 funkcji i jest niezastąpiony w kuchni kreatywnego wegetarianina, który pragnie zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Dodatkowym wsparciem jest platforma z przepisami na Thermomix®, która podzielona jest na tematyczne kolekcje, a także zawiera funkcję listy zakupów i menu tygodniowego. Osoby poszukujące pomysłów na wegetariańskie dania, mogą znaleźć ich wiele w kolekcji przepisów „Kraina vege”, która zawiera zróżnicowane i pełnowartościowe, bezmięsne propozycje.
Życie jest zbyt krótkie, byśmy mogli pozwolić sobie na monotonną dietę. Zapoznając się ze światem kuchni wege, obudzimy w sobie ducha kreatywności, a każde nowe danie, które przyrządzimy, będzie inspiracją do nowych kulinarnych eksperymentów.
Kulinarne inspiracje – Risotto z kurkami
Składniki:
- 700 g gorącej wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM5
- 100 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli
- 35 g oliwy z oliwek
- 250 g ryżu do risotto np. arborio
- 150 g białego wytrwanego wina
- 200-250 g kurek, świeżych oczyszczonych
- 20 g masła
Sposób przygotowania:
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, dodać bulion warzywny, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę z oliwek, dusić 2 min/ 120°C/obr. 1.
- Dodać ryż, gotować 3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać wino, wymieszać 5 s/obr. 2.
- Dodać bulion warzywny i kurki, gotować bez założonej miarki 22min/100°C
- Dodać masło i 20 g rozdrobnionego parmezanu, całość dokładnie wymieszać kopystką. Gotowe risotto doprawić do smaku i podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane pozostałym parmezanem.
Nadesłał:
Red.naczelny
|
Komentarze (0)