Technologie » Komputery

Think Big Awards

Dnia 15 kwietnia o godz. 19.00 w Hotelu Westin w Warszawie odbyła się Wielka Gala BIG DATA: THINK BIG CEE CONGRESS. W konkursie zostały wyróżnione osoby, które w znaczący sposób przyczyniły się do rozwoju technologii związanej z Big Data w Polsce

Nagrody przyznano w kilkunastu kategoriach za osiągnięcia dokonane
w 2014 roku. Przedstawiamy Państwu Laureatów tegorocznego Konkursu.

* Innowacja Polska 2014 - Centrum SmartBRAIN, Katedra Informatyki Ekonomicznej Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, za realizację międzynarodowych i krajowych projektów naukowych w zakresie energetyki, telekomunikacji, obronności i analiz sieci społecznościowych
z wykorzystaniem technologii Big Data i przetwarzania w pamięci; będącym skutecznym innowatorem przenoszącym wyniki badań do polskiej gospodarki.

* Wdrożenie Roku 2014 - Loyalty Partner Polska, operator Programu Bonusowego PAYBACK, za wdrożenie w 2014 roku kompleksowego systemu komunikacji z uczestnikami Programu „Moje Miasto PAYBACK” w tysiącu punktów sprzedaży.

* Rozwiązanie Roku 2014 - Technologia analityczna IBM SPSS - Rozwiązanie analityczne, które na podstawie danych o użytkownikach pozwala na podniesienie atrakcyjności serwisu dopasowując prezentowaną treść do zainteresowań użytkownika - a w konsekwencji na zwiększenie liczby odsłon i czasu przebywania na stronie. Wykorzystano narzędzie klasy data mining, którego zadaniem jest tworzenie modeli analitycznych bezpośrednio na danych w Hadoop bez warstwy pośredniej. Onet zdecydował się na wykorzystanie w tym celu technologii analitycznej IBM SPSS.

* Dostawca rozwiązań 2014 – Microsoft, za nowoczesny i zaawansowany system platform analitycznych, który pozwala zbudować kompleksowe narzędzie do analiz Big Data klasy Enterprise. Kapituła podkreśliła również fakt, że Microsoft propaguje ideę demokratyzacji danych, wspierając dostęp do danych dla wszystkich pracowników firmy za pomocą dobrze znanych narzędzi takich jak Excel, co znacznie skraca czas przekucia danych w informacje a tych z kolei w trafniejsze decyzje biznesowe.

* Człowiek Roku - Witold Abramowicz, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, za zdolność budowania międzynarodowych konsorcjów, za zdolność realizacji międzynarodowych projektów naukowych oraz za zdolność wdrażania ich wyników w polskiej gospodarce.

W uroczystej Gali udział wzięli kluczowi reprezentanci branży finansowej, telekomunikacyjnej, mediów, IT, retail, e-commerce. Obecni byli m.in. Maciej Witucki, Tomasz Misiak (Work Service), Kinga Piecuch (SAP Polska), Mariusz Cholewa (Biuro Informacji Kredytowej), Posłowie: Andrzej Orzechowski, Michał Szczerba, Michał Niemczycki i Katarzyna Klich, Wielką Galę poprowadził Olivier Janiak, a gościom towarzyszył występ artystyczny Zbigniewa Wodeckiego.

Organizatorem Gali jest firma MM Conferences S.A.

MMC