Firma » Biznes

TIBCO wprowadza nową wersję platformy integracyjnej Fast Data

Poszerzone możliwości integracji, analizy i zarządzania zdarzeniami pozwalają użytkownikom uzyskiwać w czasie rzeczywistym kluczowe dla nich informacje.

Podczas dorocznej konferencji TIBCO Now, która odbyła się w dn. 3-5 listopada, firma TIBCO Software przedstawiła m.in. nową wersję platformy Fast Data. Rozwiązanie pozwala interpretować różnego rodzaju dane i wykorzystywać je w procesach biznesowych. Integruje dane niezależnie od tego, czy są one przetwarzane w wewnętrznych systemach  firm, w Chmurze, w modelach Big Data, czy też pochodzą z różnego rodzaju urządzeń zewnętrznych (Internet of Things).

Dla utrzymania konkurencyjnej pozycji rynkowej organizacje potrzebują dziś efektywnie formułować wnioski i podejmować decyzje w oparciu o rosnące ilości danych nieustannie powstających w trakcie zachodzących zdarzeń. Równocześnie przybywa źródeł powstawania danych oraz miejsc ich przetwarzania. Bez uniwersalnej technologii integracyjnej i analitycznej, która wspiera przy tym zarządzanie zdarzeniami, organizacje zmuszone są integrować ze sobą poszczególne systemy. Platforma TIBCO Fast Data wspiera integrację rozwiązań, łącząc modele przetwarzania Big Data z informacjami powstającymi w czasie rzeczywistym w różnego rodzaju aplikacjach, sieci, Chmurze, kanałach mobilnych oraz generowanych przez urządzenia (Internet of Things). Dzięki platformie użytkownicy mają natychmiastowy dostęp do złożonych i dynamicznych informacji podawanych w odpowiednich kontekstach, co pomaga szybko podejmować trafne decyzje.

„Wraz z nową wersją platformy TIBCO Fast Data dostarczamy niezbędną dziś firmom architekturę do ekstrahowania informacji i zarządzania nimi" - powiedział Matt Quinn, szef technologii w TIBCO Software. „Rewolucja w obszarze Internetu Rzeczy zmieniła sposób uzyskiwania i analizy danych. Platforma TIBCO Fast Data pozwala klientom z różnych sektorów spełniać nadzieje pokładane w Big Data - jednym z współczesnych czynników rozwoju biznesu" - dodaje Matt Quinn.

W nowej wersji platformy TIBCO Fast Data dodano następujące udogodnienia:

• Integracja między platformami w TIBCO FTL - teraz można wykorzystać funkcjonalność rozwiązania TIBCO FTL (platformy messaging middleware) z poziomu rozwiązania integracyjnego ActiveMatrix BusinessWorks oraz rozwiązania do zarządzania zdarzeniami - TIBCO StreamBase. Dodatkowo TIBCO FTL można łączyć z rozwiązaniem TIBCO Enterprise Message Service.

• Natywna integracja TIBCO Enterprise Runtime for R z rozwiązaniem TIBCO StreamBase - pozwala wdrażać modele podejmowania decyzji w czasie rzeczywistym w oparciu o przetwarzanie Big Data. Natychmiast po aktualizacji modeli analitycznych udostępniana jest aplikacja dająca wgląd w zarządzanie zdarzeniami.

• Konektory w TIBCO StreamBase - TIBCO StreamBase wzbogacono o szeroką gamę konektorów open source, wspierając klientów w przetwarzaniu danych z Internet of Things. Zestaw udostępnionych wtyczek pozwala integrować dane m.in. w http://www.tibco.com/fastdata.

Integracja: lider w Gartner Magic Quadrant 2014 dla integracji on-premises oraz lider w zestawieniu Forrester Wave Integracja Hybrydowa 2014. Analityka: lider w Gartner Magic Quadrant 2014 dla rozwiązań analitycznych i Business Intelligence oraz w zestawieniu Forrester Wave for Analytics 2014. Zarządzanie zdarzeniami: lider w zestawieniu Forrester Wave for Streaming Analytics 2014.

O TIBCO Software:

TIBCO Software Inc. (NASDAQ: TIBX) to dostawca infrastruktury oprogramowania dla firm, użytkowanego jako niezależne systemy działające w siedzibie klienta lub jako rozwiązania dostępne w Chmurze. Jedną z zasad TIBCO jest zapewnienie klientom unikatowej korzyści, tzw. Two-Second Adventage® - czyli zdolności dotarcia do właściwych informacji we właściwym czasie, dzięki czemu można skutecznie uzyskiwać przewagę konkurencyjną. TIBCO wdraża tę ideę w wielu strategicznych aspektach: zwiększając efektywność, optymalizując procesy biznesowe, doskonaląc sprzedaż, czy dostarczając różnego typu analizy w czasie rzeczywistym. Innym z zadań rozwiązań TIBCO jest pomoc w unikaniu różnego rodzaju ryzyka i zagrożeń. Obecnie na świecie ponad 4 000 organizacji polega na rozwiązaniach firmy TIBCO, która pomaga firmom w zarządzaniu informacją i aplikacjami oraz w podejmowaniu decyzji i optymalizowaniu biznesu.

Więcej na www.tibco.com

kowalka