Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Tom Collins powraca!

Znany z zeszłego roku słynny bohater amerykańskiego żartu powrócił dzięki kolejnej edycji programu Bombay Sapphire Collins. Toma Collinsa spotkać można w wybranych lokalach na terenie całego kraju.

Atmosfera nowojorskich barów

„Widziałeś ostatnio Toma Collinsa?” – „Nie znam Toma Collinsa.” – „To ciekawe, bo wiele mi o Tobie opowiadał ostatnimi czasy.” Taką krótka rozmowę można było usłyszeć w niemal każdym amerykańskim barze, pod koniec XIX wieku. Kim był więc Tom Collins? Mityczny bohater żartów nigdy nie istniał. W 1874 roku w Stanach Zjednoczonych jego imię stało się symbolem wyjątkowo popularnego dowcipu. Siedzący w barze gość rozmawiając ze znajomym pytał go czy ostatnio miał okazję widzieć się z Tomem. Gdy rozmówca odpowiadał, że nie zna żadnego Toma Collinsa, informowano go o plotkach, które Tom opowiadał na jego temat w  barze tuż za rogiem. Dowcip był udany, gdy rozwścieczony rozmówca wybiegał z baru w poszukiwaniu nieznajomego, który opowiada na jego temat niestworzone historie. Żart stał się tak popularny, że z czasem pisano o nim nawet w prasie, jako o najbardziej chwytliwym kłamstwie 1874 roku. Zainspirował on także producentów ginu Bombay Sapphire do stworzenia programu – Bombay Sapphire Collins. Projekt ma zachęcić miłośników dobrych trunków do przełamywania stereotypów i pobudzić ich wyobraźnię do tworzenie własnych kompozycji. Postać Toma Collinsa ma inspirować i zachęcać do eksperymentowania i kreowania nowych smaków na bazie tego wykwintnego trunku.

Tom Collins w Twoim mieście

Przekonaj się jak smakuje drink Bombay Sapphire Collins! Wystarczy wybrać się do jednego z lokali objętych programem. W tym roku Tom Collins towarzyszył będzie gościom w następujących miastach:

Katowice: Oui, Kaszmir, Minimum, Lemoniada, Cotton, Cooler, Copacabana, Archibar
Bielsko-Biała: Dekada, Magnum
Gdańsk: Elephant, Kleopatra, White House, Bulwar, Delmare
Poznań: Piano Bar, Andersia, Sheraton, Bee Jay’s, SQ
Kraków: Sheraton, Diva, Pergamin, Baccarat, Le Scandale, Ultrafiolet, Bohema, Krynica Hotel, Grant Klub, Blue Klub
Szczecin: Ikar, Marine, Lulu, Champion, Baila
Łódź: Bella Napoli, MS Cafe, Ambasada, Borowiecki Hotel, Magellan
Białystok: Hotel Gołębiewski, Hotel SPA Dr Irena Eris, Euforia, Magia, Chilli
Warszawa: Metropol, Dziki Zakątek, Tapaya Toro, Skwer, Grand Kredens

DOSSIER

Bombay Sapphire to najwyższej jakości gin, którego butelka charakteryzuje się wyjątkową szafirową barwą. Jest produkowany w oparciu o oryginalna recepturę z 1761 roku. Unikalna kompozycja spirytusu zbożowe i dziesięciu starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni, tworzy niepowtarzalny smak i aromat tego trunku. Korzeń dzięgla nadaje piżmowy, ale zarazem bardzo delikatny aromat. Kora kasji tworzy nutę cynamonową, jagody kubeby – korzenny, lekko pieprzowy zapach z nutą cytryny i sosny, a rajskie zioła nadają całości wyrazistości i unikalnego smaku.

Wyłącznym dystrybutorem ginu Bombay Sapphire w Polsce jest Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.

Kontakt prasowy:

Beata Grzybek, Marta Więckowska, MORE PR, ul. 72 A lok.35, 03-290 Warszawa, tel/fax. (22) 251 20 47, e-mail: b.grzybek@more-pr.com, martawieckowska@more-pr.com

Marta Więckowska