Gospodarka » Żywność

Tradycja na świątecznym stole

Tradycja na świątecznym stole
Zobacz więcej zdjęć »
Wielkanoc coraz bliżej, a to oznacza, że warto już teraz zacząć planować świąteczne potrawy.

Przepisów zakorzenionych w naszej tradycji od pokoleń jest bardzo wiele, jednak bez względu na region jeden składnik niepodzielnie króluje na wielkanocnych stołach Polaków – mowa oczywiście o jajkach. Od klasycznych z majonezem, po bardziej zaskakujące kompozycje – tak więc, warto postawić na różnorodność!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Jajko w tradycji chrześcijańskiej jest symbolem zmartwychwstania i odradzającego się życia. Nie bez powodu jest więc jednym z najważniejszych symboli Wielkanocy i niezaprzeczalnym królem wielu potraw. Jajka z majonezem to „klasyka klasyki”, pojawiają się na niemal wszystkich świątecznych stołach. Jednak z ich wykorzystaniem można przygotować również, inne ciekawe i mniej oczywiste dania. Oto garść inspiracji, które sprawią, że świąteczna uczta będzie jeszcze smaczniejsza.

Wielkanocna sałatka

Świeże, wiosenne warzywa, aromatyczne kawałki kurczaka, wielkanocne jajka i przepyszny sos na bazie Majonezu Kieleckiego… taka sałatka będzie idealnym uzupełnieniem wielkanocnego śniadania.

Potrzebne składniki:

·        kapusta pekińska

·        10-15 rzodkiewek

·        puszka kukurydzy

·        jeden zielony ogórek

·        pierś z kurczaka

·        4 jajka ugotowane na twardo

·        rzeżucha

·        2 łyżki Majonezu Kieleckiego

·        2 łyżki jogurtu naturalnego

·        3 ząbki czosnku

·        przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia

·        3 łyżki oliwy z oliwek

·        sok z cytryny

·        łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej

Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oliwę, sól i pieprz oraz bazylię. Mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. W tym czasie kroimy kapustę pekińską w paski, ogórka w kostkę, a rzodkiewki w plastry i przekładamy do miski, po czym dodajemy kukurydzę. Przygotowujemy sos – w misce mieszamy Majonez Kielecki z jogurtem naturalnym oraz Musztardą Kielecką delikatesową, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Kurczaka przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 5 minut, a następnie dodajemy do warzyw. Całość łączymy z sosem, przekładamy na półmisek, a na wierzch wykładamy pokrojone w ćwiartki jajka oraz rzeżuchę.

Aromatyczna pasta do chleba

Ciekawym sposobem na przemycenie do wielkanocnego śniadania jeszcze większej ilości jajek może być przygotowanie smacznej pasty do chleba z dodatkiem wędzonej makreli oraz Sosu Kieleckiego tatarskiego.

Potrzebne składniki:

·        ok. 500 g wędzonej makreli

·        3 jajka ugotowane na twardo

·        1 cebula

·        pół pęczka natki pietruszki

·        2 ogórki kiszone

·        3 łyżki Sosu Kieleckiego tatarskiego

·        1 łyżka jogurtu naturalnego

·        sól, pieprz, sok z cytryny

Rybę oczyszczamy ze skóry i ości. Jajka rozgniatamy widelcem, a cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy Sos Kielecki tatarski, jogurt naturalny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Całość możemy ozdobić dodatkową natką pietruszki. Gotowe!

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 8,64 zł brutto / 500 ml

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: ok. 3 zł brutto / 180 g



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

BestBrands

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »