Gospodarka » Żywność

Tradycyjnie na Wielkanoc

Ekologiczny żurek domowy Runoland
Staropolski żurek to na wielkanocnym stole pozycja obowiązkowa. Ale do przygotowania zakwasu, z którego robimy żurek, trzeba się zabrać kilka dni wcześniej. Żeby oszczędzić nam fatygi firma Runoland proponuje gotowy zakwas na Ekologiczny żurek domowy.

Żur Runolandu zrobiono z ekologicznej, razowej mąki żytniej z pieprzem i czosnkiem (też oczywiście ekologicznych). Doprawia się je solą i ekologicznym cukrem i zalewa letnią wodą. Odstawia do momentu ukwaszenia, a potem rozlewa do słoików. W ten sposób powstaje podstawa tradycyjnej, zakwaszonej zupy mącznej o kwaśnym smaku, zwanej żurem lub żurkiem.

Świeży, ekologiczny żur ma właściwości wspomagające pracę woreczka żółciowego i wątroby. Rozgrzewa i dodaje energii. Zawiera żelazo i magnez. Ekologiczny żurek Runoland nie zawiera natomiast żadnych utrwalaczy, ani konserwantów.

Przepis na żurek domowy:

Bulion warzywny 2l, 100g wędzonego boczku, kiełbasa biała, żurek domowy Runoland, 0,2l kwaśnej śmietany, ewentualnie 2 ząbki czosnku i 2 suszone grzyby, sól, pieprz. Boczek i kiełbasę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Do gorącego bulionu wlać żurek domowy Runoland energicznie mieszając. Dodać roztarty czosnek, suszone grzyby, pieprz i sól do smaku. Gotować 20 minut. Na koniec dodać śmietanę. Podawać z jajkiem na twardo. Smacznego !

Produkt: Ekologiczny żurek domowy, masa: 300g, cena: 3,70zł, producent: RUNOLAND Sp. J.

Werner i Wspólnicy