Gospodarka » Żywność
Tradycyjnie na Wielkanoc
Zobacz więcej zdjęć » |
Żur Runolandu zrobiono z ekologicznej, razowej mąki żytniej z pieprzem i czosnkiem (też oczywiście ekologicznych). Doprawia się je solą i ekologicznym cukrem i zalewa letnią wodą. Odstawia do momentu ukwaszenia, a potem rozlewa do słoików. W ten sposób powstaje podstawa tradycyjnej, zakwaszonej zupy mącznej o kwaśnym smaku, zwanej żurem lub żurkiem.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Świeży, ekologiczny żur ma właściwości wspomagające pracę woreczka żółciowego i wątroby. Rozgrzewa i dodaje energii. Zawiera żelazo i magnez. Ekologiczny żurek Runoland nie zawiera natomiast żadnych utrwalaczy, ani konserwantów.
Przepis na żurek domowy:
Bulion warzywny 2l, 100g wędzonego boczku, kiełbasa biała, żurek domowy Runoland, 0,2l kwaśnej śmietany, ewentualnie 2 ząbki czosnku i 2 suszone grzyby, sól, pieprz. Boczek i kiełbasę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Do gorącego bulionu wlać żurek domowy Runoland energicznie mieszając. Dodać roztarty czosnek, suszone grzyby, pieprz i sól do smaku. Gotować 20 minut. Na koniec dodać śmietanę. Podawać z jajkiem na twardo. Smacznego !
Produkt: Ekologiczny żurek domowy, masa: 300g, cena: 3,70zł, producent: RUNOLAND Sp. J.
Nadesłał:
Werner i Wspólnicy
|
Komentarze (0)