Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Transplantacja – JESTEŚ NA TAK?

Media coraz częściej poruszają problematykę związaną z transplantologią. Osiem miesięcy bieżącego roku przyniosło o 20 proc. więcej doniesień względem podobnego okresu w roku ubiegłym. Analiza „PRESS-SERVICE Monitoring Mediów” wykazała, że od stycznia 2014 roku największe wzrosty publikacji w tym zakresie wiązały się z premierą filmu „Bogowie” oraz nominacją prof. Mariana Zembali na ministra zdrowia.

Liczba doniesień medialnych, w których wystąpiła fraza „transplantologia” osiągnęła najwyższą wartość w październiku 2014 roku, kiedy do kin wchodziła produkcja w reżyserii Łukasza Palkowskiego, opowiadająca o kardiochirurgu Zbigniewie Relidze i okolicznościach przeprowadzenia pierwszej w Polsce udanej transplantacji serca. Publikacje dotyczyły nie tylko filmu i życia profesora, ale również szerzej opisywały zagadnienia z zakresu transplantologii. Łącznie ukazało się na ten temat 1,5 tys. materiałów.

Drugim istotnym momentem, który przyciągnął uwagę  mediów było powołanie prof. Mariana Zembali - lekarza, kardiochirurga, transplantologa, Kierownika Kliniki Kardiochirurgii i Transplantologii w Zabrzu oraz Dyrektora Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu - na stanowisko ministra zdrowia. W czerwcu br. odnotowano 1,4 tys. doniesień.

Z analizy „PRESS-SERVICE Monitoring Mediów” wynika, że zainteresowanie zagadnieniami związanymi z transplantologią widocznie wzrastało każdorazowo w związku z pionierskimi przeszczepami oraz takimi, w które zaangażowani byli celebryci. Z kolei media regionalne chętnie opisywały historie konkretnych pacjentów. Sporo miejsca w przekazie zajęły również medialne akcje promujące transplantację organów.

W ciągu ostatnich dziesięciu lat tematyka przeszczepów coraz skuteczniej angażowała media. Od stycznia 2005 roku w prasie, internecie, radiu i telewizji odnotowano ponad 87 tys. informacji, w których wspomniano  o transplantologii (średnio 675 materiałów miesięcznie), a sama dziedzina medycyny była przywoływana w tytułach informacji blisko 6 tys. razy.

PRESS-SERVICE Monitoring Mediów