Dom » Wnętrza

Trendy w salonie – czyli jakie meble tapicerowane Polacy wybierali do swoich salonów w 2018 roku

Pokochaliśmy różne odcienie szarości, wprowadziliśmy do naszych salonów więcej sof bez funkcji spania, które służą do typowego wypoczynku w pozycji siedzącej, polubiliśmy meble na wysokich nóżkach – takie wnioski płyną z najnowszego raportu przygotowanego przez Fabrykę Mebli Gala Collezione.

Nasze upodobania w zakresie aranżacji pokoju dziennego zmieniają się z roku na rok, co pokazuje, że stawiamy na różnorodność i jesteśmy coraz bardziej otwarci na najnowsze wnętrzarskie trendy.

Kształt ma duże znaczenie

W polskich mieszkaniach przez wiele lat najważniejszym elementem wyposażenia salonu był narożnik, w klasycznym kształcie litery L. Mebel elegancki, a przy tym niezwykle funkcjonalny ze względu na to, że najczęściej wyposażony jest dodatkowo w funkcję spania oraz pojemnik na pościel. Z tego powodu chętnie po niego sięgaliśmy, chcąc zapewnić przestrzeni wypoczynkowej w salonie także wymiar praktyczny.

W 2018 roku prawie 50% Polaków postawiło na sofę, przełamując dotychczasowy, długoletni trend. Lekkie wizualnie i eleganckie zestawy 3+2+1 podbiły nasze serca, a moda na ten typ zestawów wypoczynkowych znalazła bardzo podatny grunt.

Dwuosobowe i trzyosobowe sofy, łączone w przeróżnych konfiguracjach, znalazły swoje miejsce w naszych domach i mieszkaniach. Obok mniejszych sof dwu i trzysiedziskowych, chętnie kupowane były także sofy o zdecydowanie większych gabarytach, czasem wielosiedziskowe, wzbogacone barkami lub dodatkowymi funkcjami, takimi jak funkcja relaksu. Kategoria „sofa" zawiera bowiem w sobie zarówno meble o bardziej kompaktowej formie, jak i te, które konfigurowane są przez klientów z elementów wybranych systemów modułowych, a które mają zapewnić miejsce do wypoczynku dla większej liczby osób.

Funkcje pozwalające wypoczywać efektywniej

Lubimy o sobie myśleć, że jesteśmy narodem ludzi praktycznych. Widać to także wówczas, gdy kupujemy meble. Wolimy, gdy sofa lub narożnik do salonu może być wykorzystany także do przenocowania naszych gości. W 2018 roku 7 na 10 sof i narożników kupionych przez Polaków było wyposażonych w funkcję spania. To dużo, jednak o 10% mniej niż jeszcze rok wcześniej. Wraz z modą na zestawy 3+2+1, zaczęliśmy coraz chętniej wyposażać nasze mieszkania w meble pozbawione funkcji spania. W 2018 roku aż 56% kupionych sof, to meble na których odpoczywa się w pozycji siedzącej.

Doceniamy także funkcję relaksu, która pozwala na zmianę kąta nachylenia oparcia i podnóżka. Zarówno te rozkładane manualnie (siłą własnych mięśni), jak te sterowane elektrycznie (za pomocą przycisków sterujących i zasilane prądem) cieszą się dużym powodzeniem. 6 na 10 Polaków w 2018 roku wybrało mebel z co najmniej jedną funkcją relaksu. Tak duże zainteresowanie tego typu rozwiązaniami świadczy o tym, że kochamy komfort i lubimy, gdy mebel dopasowuje się do naszych potrzeb.

Mebel do salonu powinien być piękny i wygodny, a przede wszystkim uprzyjemniać popołudniowy i wieczorny wypoczynek. To z tego powodu cenimy różne funkcje meblowe, które sprawiają, że żyje nam się bardziej komfortowo. Bary z pojemnikami i blatami służącymi jako stolik, ruchome zagłówki będące integralną częścią siedziska, mobilne zagłówki, które można przekładać na dowolne oparcie czy wysuwane, sterowane elektrycznie siedzisko - to rozwiązania użytkowe, na które zwracamy dużą uwagę i po które z chęcią sięgamy.

Wysokie nóżki vs masywna, niska bryła

Ostatnie kilkanaście miesięcy to zdecydowany zwrot  w kierunku wysokich, smukłych nóżek. Meble osadzone na tego typu nóżkach nabierają wizualnej lekkości. Dodatkowa przestrzeń, która pojawia się pomiędzy bryłą mebla a podłogą sprawia, że podłoga powiększa się optycznie, co ma znaczenie zwłaszcza w salonach o mniejszych rozmiarach. Łatwiej jest też pod takim meblem posprzątać. W 2018 roku trend ten stał się niezwykle popularny. Wysokie nóżki miała co druga sofa i narożnik kupione przez Polaków.

Uwielbiamy szarości... i nie tylko

Wygląda na to, że pokochaliśmy szarość w przeróżnych odcieniach - od popielatego, po grafitowy.  W 2018 roku 4 na 10 Polaków wybrało szarą sofę, narożnik lub fotel. Jeśli wybieraliśmy meble obite skórą naturalną, skłanialiśmy się raczej ku tradycyjnej palecie barw. W przypadku mebli w obiciu z tkaniny - pozwalaliśmy sobie na większą kolorystyczną fantazję, sięgając m.in. po kolory promowane przez stylistów i projektantów wnętrz, a także po kolor roku ogłaszany przez Instytut Pantone.

Skóra naturalna to materiał bardzo szlachetny i elegancki. Z tego zapewne powodu, sofy i narożniki w tego typu obiciu wybieraliśmy w kolorach kojarzących się z dostojnością, powagą i klasą.

W eleganckich, klasycznych wnętrzach, doskonale prezentuje się fotel w obiciu ze skóry naturalnej. Idealnie dopełnia aranżację. W opinii Polaków - tego typu mebel najlepiej prezentuje się w klasycznych barwach - od czerni, przez beż, biel, szarości, aż po brązy.

5 na 10 Polaków wybrało sofę lub narożnik w różnych odcieniach szarości. To kolor neutralny, który w doskonałej harmonii może współistnieć z szeroką paletą innych barw. To z tego powodu praktyczni i funkcjonalni Polacy  tak bardzo polubili go w swoich domach.

Fotele są dla nas elementem nie tylko funkcjonalnym, ale także dekoracyjnym. Mocny akcent w postaci fotela w żywym, nasyconym kolorze, staje się sposobem na podkreślenie aranżacji i nadanie wnętrzu indywidualnego charakteru.

----------------------------

Raport jest opracowaniem własnym Fabryki Mebli Gala Collezione na podstawie losowo dobranej próby N=30 000 zamówień z terenu całej Polski na meble tapicerowane w skórze naturalnej i tkaninie, produkowane przez Fabrykę Mebli Gala Collezione, złożonych w 2018 r. oraz N=30 000 zamówień złożonych w 2017 r.

-----------------------

Fabryka Mebli Gala Collezione to jeden z największych producentów mebli wypoczynkowych w Polsce. Od 2001 roku inspiruje do tworzenia pięknej przestrzeni i indywidualnej aranżacji w swoich mieszkaniach. Firma oferuje następujące linie produktowe:

Gala Collezione - to marka łącząca w sobie elegancki wygląd z najwyższą jakością wykonania. Jest polecana osobom poszukujących dużych rodzinnych mebli stanowiących centralne miejsce w salonie. To propozycja dla najbardziej wymagających klientów, ceniących możliwość samodzielnej konfiguracji mebla zgodnie z potrzebami swojej rodziny. Jej ekskluzywny charakter podkreśla obicie ze skóry naturalnej z najlepszych garbarni.

Sweet Sit - to prosty sposób na domowy, komfortowy wypoczynek. To marka szczególnie polecana zwolennikom standardowego wzornictwa i prostych rozwiązań funkcjonalnych. Meble marki Sweet Sit to rozwiązanie idealne do mniejszych mieszkań, służące zarówno do wypoczynku, jak też do spania codziennego. Dostępne są w szerokiej gamie kolorystycznej tkanin i podstawowej gamie skór.

OKK!