Społeczeństwo » Społeczeństwo

Tropikalne kolory w Szpitalu Powiatowym w Golubiu-Dobrzyniu

Za nami dwudziesta pierwsza odsłona akcji społecznej „Dziecięcy świat w kolorach”. Tym razem ekipa Fabryki Farb i Lakierów Śnieżka SA odnowiła i ozdobiła bajecznie kolorowymi motywami Oddział Dziecięcy Szpitala Powiatowego w Golubiu-Dobrzyniu.

Pobyt w szpitalu nie należy do przyjemnych przeżyć. To wyjątkowo trudny okres – zwłaszcza dla dzieci, którym w obcym miejscu ciężko o uśmiech. Aby to zmienić, Fabryka Farb i Lakierów Śnieżka SA już od dziewięciu lat realizuje program społeczny „Dziecięcy świat w kolorach”. W jego ramach, zgodnie z przyświecającym akcji mottem – „Zamienić smutek w radość” – odnawiane są wnętrza oddziałów dziecięcych w całej Polsce. Ciepłe, wesołe kolory, baśniowe postaci, sympatyczni mieszkańcy lasu czy przyjazne, egzotyczne zwierzaki – wszystko to, pomaga dzieciom zapomnieć o bólu i cierpieniu oraz lepiej znieść rozłąkę z domem i najbliższymi. W Szpitalu Powiatowym w Golubiu Dobrzyniu na ścianach zagościły tropikalne zwierzaki i rośliny, wnosząc do pomieszczeń powiew ciepła i optymizmu, tuż przed nadejściem zimy. To już dwudziesta pierwsza placówka odnowiona w ramach programu.

Magia i urok programu „Dziecięcy świat w kolorach” polega na tym, że jego pozytywne efekty widać niemal od razu. Wystarczy spojrzeć na uśmiechnięte buzie dzieci, aby dostrzec radość w ich oczach. Bajkowe motywy, które aranżujemy na ścianach oddziałów dziecięcych są zawsze wybierane indywidualnie. Tym razem postanowiliśmy podarować szpitalowi odrobinę lata tuż przed rozpoczęciem zimy. Na ścianach zagościły tropikalne, pełne zieleni i błękitu pejzaże z mnóstwem ciepłych zwierzaków – mówi Aleksandra Małozięć, przedstawicielka Fabryki Farb i Lakierów Śnieżka SA – Pozytywne opinie, jakie zbieramy przy okazji prezentacji kolejnych oddziałów, a przede wszystkim radość dzieci i personelu szpitala są z siłą napędową, która daje energię do tego, by kontynuować nasz program – dodaje.

Z okazji oficjalnej prezentacji odnowionych wnętrz, w szpitalu odbyło się uroczyste spotkanie. Wzięli w nim udział mali pacjenci i ich rodzice, przedstawiciele szpitala oraz władz samorządowych. O atrakcje dla dzieci zadbał zaproszony przez Śnieżkę animator. Okazji do śmiechu i wyśmienitej zabawy nie brakowało. Nikt nie myślał o tym, że jest w szpitalu. Bo w ten specjalny dzień, nawet dorośli przenieśli się na chwilę do krainy wyobraźni. – Nastrój radości, który wprowadzają przygotowane przez artystów kolorowe obrazy udziela się również pracownikom szpitala. Wierzę, że w takich warunkach dzieci będą dużo częściej się uśmiechać. Z uśmiechem na twarzy mali pacjenci łatwiej znoszą proces leczenia i trudne zabiegi, a co za tym idzie, dużo szybciej wracają do zdrowia – wyjaśnia Grażyna Ziółkowska, Ordynator Oddziału Dziecięcego Szpitala Powiatowego w Golubiu-Dobrzyniu.

Bajecznie kolorowe obrazy oraz zabawy przygotowane przez animatora to nie jedyne atrakcje, jakie tego dnia czekały na zgromadzonych gości. Ciepłe i płynące wprost z serca życzenia przekazała małym pacjentom pochodząca z Golubia-Dobrzynia znana prezenterka telewizyjna – Marzena Słupkowska. – Wierzę głęboko, że bajkowe, ciepłe kolory i sympatyczne zwierzaki, które zagościły na ścianach Waszego oddziału pomogą Wam rozbudzić wyobraźnię i pozostać szeroko uśmiechniętymi. Nie traćcie pogody ducha, bo posiada ona magiczną moc – pomaga zamienić trudne chwile w znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze. Życzę Wam, byście jak najszybciej pokonali chorobę i powrócili do zdrowia i swoich bliskich. Pamiętajcie też, aby optymizmem i radością dzielić się z innymi małymi pacjentami, którzy wyjątkowo potrzebują ciepła i wsparcia – mówiła słynna pogodynka.

Całe pozdrowienia można zobaczyć pod adresem:

Kolorowe wnętrza, które wyczarowała w golubsko-dobrzyńskim szpitalu Śnieżka, nastrajają dzieci optymizmem oraz dają im tak potrzebne w trudnych chwilach poczucie ciepła, komfortu i bezpieczeństwa. W ciągu ostatnich dziewięciu lat, dzięki akcji „Dziecięcy świat w kolorach” udało się odnowić dwadzieścia jeden szpitalnych oddziałów dziecięcych w całej Polsce. Program jednak nie zwalnia i na jego mapie już wkrótce pojawią się kolejne miejscowości.

*** „Dziecięcy świat w kolorach” to realizowany przez FFiL Śnieżka SA autorski program społeczny, w ramach którego oddziały dziecięce w całej Polsce zyskują nową kolorystykę. Dzięki niemu od 2005 roku pomalowano już 21 oddziałów pediatrycznych w całej Polsce. Integralnym elementem malowania jest zaangażowanie w projekt plastyków, pod pędzlem których ściany pokryte farbami Śnieżki wypełniają się bajkowymi motywami i barwnymi postaciami. Odnawianie przestrzeni, w których leczone są dzieci i zamienianie ich w baśniowy świat, obok wymiaru praktycznego ma także znaczenie terapeutyczne. Ciepłe, przyjemne wnętrza i kolorowe, bajkowe obrazki pozwalają dzieciom, choć na chwilę, zapomnieć o bólu i chorobie oraz zapewniają im komfort psychiczny i poczucie

RedPen