Firma » Praca

Trudność w znalezieniu pracy

W dzisiejszym świecie najważniejsza dla ludzi jest o dziwo, nie miłość, nie rodzina a praca. W Polsce bardzo ciężko jest znaleźć dobrą, dobrze płatną, satysfakcjonującą nas posadę. Młodzi ludzie mają problem ze znalezieniem pierwszej konkretnej pracy w swoim zawodzie.

Pracodawcy wymagają od nich nie tylko wiedzy i kompetencji, ale także doświadczenia w zawodzie. Ale jak można zdobyć doświadczenie studiując dziennie? Pracodawcy wymagają coraz więcej i więcej. Kiedy już cię zatrudnią, chcą abyś dalej się kształcił i rozwijał. Wysyłają ciebie na studia uzupełniające. Obecnie nie wystarczy mieć pięciu lat studiów magisterskich. Obowiązkowe jest dalsze kształcenie. Studia uzupełniające podyplomowe, kursy doszkalające. Co jeszcze? Nic tylko się uczyć i pracować! A co z rodziną? Przecież to właśnie ona powinna być najważniejsza. Nie można zwlekać z założeniem rodziny do czterdziestego czy pięćdziesiątego roku życia! Zwolnijmy trochę! Praca pracą, nauka nauką. Ale człowiek powinien wiedzieć co w jego życiu jest najważniejsze. Nie zatraćmy się. Bądźmy uczciwi i żyjmy w zgodzie z samym sobą oraz z własnym sumieniem. Edukacja jest bardzo ważnym elementem naszego życia. Praca tak samo, jednak należy rozgraniczyć te dwie definicje.

tbcabc