Dom » Ogrody

Trwałość ma znaczenie – dlaczego warto wybrać solidny basen?

Poszukując idealnego basenu często stoimy przed dylematem dotyczącym wyboru konkretnego rodzaju i modelu. Na rynku znajdziemy wiele atrakcyjnych cenowo ofert, które obiecują nam wyjątkową trwałość i jakoś proponowanych basenów. Jak jest jednak naprawdę?

Baseny możemy podzielić na baseny stacjonarne oraz baseny przenośne. Te drugie dzielą się z kolei na baseny rozporowe i stelażowe. Jakie są wady i zalety każdego rozwiązania?

Baseny rozporowe charakteryzują się większą wytrzymałością od tradycyjnych basenów dmuchanych i są z reguły większe. Za tym wszystkim idzie rzecz jasna cena – koszt takiego basenu zaczyna się od 300 zł, niemniej, najdroższe modele mogą osiągać ceny rzędu kilku tysięcy złotych. Baseny rozporowe działają na zasadzie ciśnienia hydrostatycznego wody, która napiera na ścianki, usztywniając je w ten sposób. Statystyczny czas montażu to około godziny. Mimo większej wytrzymałości niż w przypadku basenów dmuchanych, nadal nie jest to zakup gwarantujący lata spokojnego użytkowania.

Podobnie ma się sprawa z basenami stelażowymi. Są to najdroższe baseny w tej klasie – ich cena sięgać może nawet kilkunastu tysięcy złotych. W zamian za to dostajemy większą powierzchnię użytkową oraz lepszą jakość wykonania, co przekłada się na dłuższy czas użytkowania. Po raz kolejny nie jest to jednak trwałe rozwiązanie.

Pora przejść do basenów stacjonarnych, które różnią się od basenów ogrodowych tym, iż są na stale wbudowane w grunt. Dzięki temu unikniemy przykrego obowiązku składania i rozkładania basenu. Dodatkową zaletą jest możliwość montażu kaskad, przeciwprądów, podgrzewaczy wody oraz zadaszenia, co nie jest możliwe w przypadku basenów przenośnych. Baseny stacjonarne charakteryzują się także najwyższą możliwą wytrzymałością – decyzję o zakupie tego typu basenu możemy przyrównać do długotrwałej inwestycji w komfort, jakość i wytrzymałość. Powszechny przekonanie, że baseny stacjonarne to rozrywka dla najbogatszych to tylko mit. Nowoczesne technologie wykorzystywane w produkcji sprawiają, że ceny basenów stacjonarnych systematycznie spadają. W tej klasie basenów mamy więc do czynienia z najlepszym stosunkiem ceny do jakości wykonania i wytrzymałości.  Z tego też powodu, zakup basenu stacjonarnego, to najpewniejsza
i najkorzystniejsza inwestycja. Na polskim rynku liderem w produkcji basenów stacjonarnych jest firma  PoolsFACTORY Group, która oferuje baseny dostosowane do wymagań klienta. Jest to także największy producent z segmentu basenowego w Europie Wschodniej, który dysponuje największą ekspozycją basenów na Starym Kontynencie. Istotną zaletą jest także możliwość przetestowania basenu na żywo! Indywidualne podejście do klienta, a także wieloletnie doświadczenie sprawia, że PoolsFACTORY Group to najlepszy wybór dla tych, którzy pragną stworzyć w swoim ogrodzie przestrzeń komfortu i relaksu.

Dominik Wysocki