Gospodarka » Żywność
Trzy gwiazdki „Superior Taste Award” dla piwa Niepasteryzowanego z Browaru Okocim
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Stanowi kwintesencję świeżego, wyrazistego smaku, docenianego nie tylko przez miłośników złotego trunku i piwoznawców, ale również przez światowe grono ekspertów z Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości iTQi z Brukseli. W tym roku Instytut przyznał temu trunkowi najwyższe wyróżnienie - trzy gwiazdki.
"Superior Taste Award" jest jedynym znakiem przyznawanym produktom żywnościowym i napojom za jakość smaku przez liderów w tej dziedzinie: Szefów Kuchni Michelin i Sommelierów. Jury iTQi wybrane jest spośród 15 europejskich, najbardziej prestiżowych organizacji takich jak Maîtres Cuisiniers Francais, Académie Culinaire de France, czy Academy of Culinary Arts.
Podobnie jak w przypadku słynnego przewodnika Michelin, Instytut nie organizuje konkursu, w którym produkty konkurują ze sobą, ale każdy jest oceniany na podstawie swoich właściwości. Sesja degustacyjna polega na ocenie każdego produktu indywidualnie, na podstawie ślepej analizy sensorycznej, w oparciu o węch, wzrok, smak i dotyk. Tylko produkty, które podczas degustacji osiągnęły wynik powyżej 70% otrzymują znak „Superior Taste Award” z jedną, dwiema lub trzema złotymi gwiazdkami. Piwo Niepasteryzowane uzyskało wynik ponad 90%, otrzymało więc trzy gwiazdki i zostało tym samym uznane za trunek o znakomitym smaku.
Niepasteryzowane to piwo dolnej fermentacji, o 5,5% zawartości alkoholu i ekstrakcie 11,5%. Do jego produkcji użyto cztery gatunki chmielu, starannie wyselekcjonowane i o najwyższej jakości. „Na smak piwa ma wpływ wiele czynników, m.in. jakość surowców, receptura oraz jakość prowadzenia procesu technologicznego.” – mówi Marcela Mazurek, Kierownik ds. Rozwoju Nowych Produktów z Carlsberg Polska. „W piwie Niepasteryzowanym dominuje bukiet chmielowy. W jego recepturze stosujemy bowiem aż 4 rodzaje chmielu, w tym Saaz, szlachetną i cenioną odmianę charakteryzującą się niezwykle silnym aromatem. Chmiel ten stosowany jest na etapie fermentacji i jest to tzw. chmielenie na zimno. Dzięki temu zabiegowi piwo uzyskuje intensywny chmielowy aromat, natomiast brak procesu pasteryzacji gwarantuje jego świeży smak.” – dodaje.
Niepasteryzowane to piwo należące do linii piw sezonowych i całorocznych, o jakości gwarantowanej przez Browar Okocim. Poza Niepasteryzowanym dostępne są również całoroczne Porter i Pszeniczne oraz piwa sezonowe – Świętojańskie, Dożynkowe, Świąteczne i Wielkanocne. Każde z nich oferuje odmienne doznania smakowe, gwarantując różnorodność i ciekawe doświadczenia piwne.
Więcej informacji o piwach Browaru Okocim na www.browarokocim.pl
Kontakt dla mediów:
Carlsberg Polska
Beata Ptaszyńska-Jedynak
Dyrektor ds. komunikacji
Tel.+48 22 543 14 50,
Mob +48 602 411 680
Beata.Jedynak@carlsberg.pl
Carlsberg Polska zajmuje wiodące miejsce w polskim przemyśle piwowarskim, z udziałem w rynku na poziomie 20% (dane za rok 2013), dostarczając marki piwa najwyższej jakości, odwołujące się do przyjemnych i radosnych stron dorosłego stylu życia. Carlsberg Polska ma w swoim portfelu marki: Carlsberg, Okocim, Harnaś, Karmi, Kasztelan, Bosman, Piast. Piwa z grupy Carlsberg Polska warzone są w browarach w Brzesku, Szczecinie i Sierpcu, zaś łączne zatrudnienie w Polsce wynosi ponad 1300 pracowników. Od roku 2012 do portfolio Carlsberg Polska dołączyły również takie marki jak Grimbergen, piwa Sezonowe Okocim oraz Okocim Radler.
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
WalkPR
|
Komentarze (0)