Gospodarka » Żywność

Trzy pokolenia przy wielkanocnym stole

Prostota cechująca kuchnię babci, obfitość dań mamy i wreszcie nowoczesność w przepisach wnuczki i córki. Trzy pokolenia spotykają się przy stole wielkanocnym. Jaki jest tego efekt?

Prostota cechująca kuchnię babci, obfitość dań mamy i wreszcie nowoczesność w przepisach wnuczki i córki. Trzy pokolenia spotykają się przy stole wielkanocnym. Jaki jest tego efekt? Sprawdź, przyrządzając staropolską paschę z morelami, śliwkowo-orzechową roladę z indyka oraz jajka faszerowane chrupiącą niespodzianką.

Pascha morelowa jak u babci

Składniki:

  • 75 dkg twarogu
  • 100 g Moreli suszonych Bakalland
  • 4 żółtka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • cukier waniliowy

 

Pół opakowania moreli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ser dwukrotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy miękkie masło, śmietankę oraz cukier waniliowy. Odsączamy morele i kroimy je w kostkę. Do masy stopniowo dokładamy ser i pokrojone morele. Masę przekładamy do wysokiej formy wyłożonej gazą. Paschę wkładamy do lodówki do stężenia. Gotową paschę przekładamy na paterę, zdejmujemy gazę, całość ozdabiamy całymi suszonymi morelami.

Rolada z indyka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi od Mamy

Składniki:

  • 1 kg filetu z indyka
  • 200 g Śliwek całe owoce Bakalland
  • 100 g Orzechów włoskich Bakalland
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Filet płuczemy, osuszamy i rozcinamy wzdłuż. Rozkładamy mięso i lekko rozbijamy. Mięso oprószamy solą, pieprzem, imbirem i majerankiem. Śliwki kroimy w plasterki i układamy na rozłożonym filecie. Orzechy włoskie siekamy i posypujemy nimi ułożone śliwki. Rolujemy mięso z indyka i spinamy wykałaczkami. Smarujemy oliwą z oliwek. Roladę przekładamy do nasmarowanego olejem żaroodpornego naczynia. Przykrywamy filet folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.

 

Chrupiące faszerowane gniazdka od Córki

Składniki:

·         10 jajek

·         100 g Chrupiącej sałatki Bakalland

·         4 gałązki tymianku

·         5 korniszonów

·         100 g pieczarek

·         sól, pieprz

·         majonez

 

Jajka gotujemy i studzimy przed obraniem. Obrane jajka kroimy na połówki i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Na patelni podsmażamy pieczarki z posiekanymi gałązkami tymianku, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Następnie korniszony, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wystudzonych pieczarek. Do wszystkich składników dodajemy Chrupiącą sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wykładamy jajka. W osobnym naczyniu ugniatamy żółtka z łyżką majonezu na gładką masę, a następnie za pomocą rękawa dekoracyjnego, wyciskamy żółtka na jajka. Całość ozdabiamy gałązkami tymianku i posypujemy pieprzem do smaku.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38CC

Komentarze (1)

  • avatar
    ~Fan 2019-04-19 06:24:22

    Pasował by tu Majonez Kętrzyński :)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »