Dom » Wnętrza
Trzy pomysły na wyspę kuchenną
Zobacz więcej zdjęć » |
Rysunek kamienia
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Szczególnie eleganckim sposobem wykończenia wyspy kuchennej jest zastosowanie na wszystkich jej powierzchniach naturalnego kamienia, czy też nowoczesnych materiałów go imitujących. W ten sposób uzyskamy subtelny efekt przechodzenia wzoru kamienia przez całą długość mebla. Zapewni go stonowany marmur Carrara lub Pietra Grey. Bądź przeciwnie, możemy zagrać spektakularnym wzorem, sięgając na przykład po marmur Calacatta Oro. W każdym przypadku najważniejsza jest precyzja obróbki kamienia, liczona co do milimetra.
Ciepło forniru
Fornirowane okładziny ścian powróciły do salonu. Ten sam materiał może pojawić się na wyspie kuchennej, ulokowanej w strefie dziennej. Najmodniejsze gatunki drewna mają łagodne usłojenie – należy do nich dąb lub orzech. Co do kolorystyki, to jest ona naturalna lub jest nieco wychłodzona nutą szarości. Tekstura zawsze matowa, a niekiedy dodatkowo szczotkowana. Do drewna najbardziej pasuje kamień, i to właśnie z niego powinien zostać wykonany blat wyspy. Ważną role odgrywa odpowiednio dobrana jego grubość. Najlepiej sprawdzi się wybór pomiędzy dwoma przeciwieństwami. Blatem bardzo cienkim lub przeciwnie grubym i masywnym.
Kolor lakieru
Lakier od lat króluje na kuchennych frontach. Teraz jest on w matowym wykończeniu, które stało się nawet popularniejsze od błysku. Zaletą lakieru jest niemal nieograniczona paleta kolorów. Dlatego idealnie dopasujemy go do blatu, ale nie tylko. Bo przecież ten sam lakier może pojawić się również w wykończeniu mebli salonowych. Najlepszą paletę kolorów podpowiada sama natura. Obecnie najchętniej sięgamy po szarości złamane brązem, granatem lub szczyptą zaskakującego koloru, który ujawni się wraz ze zmianą światła. Dla zwolenników jasnych kuchni propozycją jest złamana biel czy też gra jej odcieniami wedle zasady ton w ton. Dzięki niej monochromatyczna zabudowa zyskuje intrygujący wymiar, ponadczasowo elegancki.
- Popularna wyspa kuchenna pojawia się wszędzie tam, gdzie tylko pozwala na to przestrzeń. Wyznacza granice między strefą wypoczynku a miejscem kulinarnych popisów. Przy niej zjemy posiłek, wypijemy szybko kawę, popracujemy na laptopie, a w trakcie przyjęcia posłuży jako bufet. Jest funkcjonalna i pięknie zaprojektowana, tak jak lubimy najbardziej - komentuje Justyna Zajc, współwłaścicielka firmy ZAJC. www.zajc.pl
Nadesłał:
jaroslaw.kril@nowickipr.com
|
Komentarze (0)