Zdrowie » Ciało
Trzy porady dietetyka, które musisz poznać przed latem
Zobacz więcej zdjęć » |
KORZYŚĆ 1: POPRAWA AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ I INTELEKTUALNEJ
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Świeży sok marchwiowy łącz z 500 gramami świeżych warzyw i owoców dziennie, bogatymi w witaminę C, takimi, jak: papryka, kapusta, natka pietruszki, czarna porzeczka, kiwi, cytrusy i truskawki. W jadłospisie nie zapomnij również o bogatych w witaminę E olejach roślinnych, w szczególności o słonecznikowym.
- Pamiętajmy jednak, by taki sok pić w ciągu jednego dnia, by miał jak najkrótszy kontakt ze światłem i tlenem. Są to bowiem czynniki, które negatywnie wpływają na wchłanianie się zawartej w tym soku witaminy A - tłumaczy Anna Czyż, dietetyk pracujący dla marki Witmar.
Z kolei świeżym sokiem jabłkowym popijaj dania przygotowane z produktów bogatych w magnez (orzechy, kasza gryczana, naturalne kakao, natka pietruszki, musli) oraz z witaminę B6 (mięso, ryby, pełne ziarna zbóż, banany, warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych) lub wykorzystuj go jako dodatek do potraw. Świeży sok z jabłka z granatem podawaj zaś przy posiłkach przygotowywanych z zielonych warzyw, kaszy gryczanej, ciecierzycy i pestek dyni.
Przykładowe jadłospisy:
Śniadanie: jajecznica, chleb żytni z masłem, pomidory, kiwi na deser
Drugie śniadanie: pół butelki soku marchewkowego Witmar, płatki owsiane z mlekiem kokosowym, orzechami i kakao
Obiad: duszona wołowina, kasza jaglana, buraczki, pomarańcza na deser
Podwieczorek: pół butelki soku marchewkowego Witmar, grahamka z masłem orzechowym
Kolacja: sałatka z fasoli, pomidorów suszonych, kaszy bul-gur, natki pietruszki z olejem słonecznikowym
Śniadanie: płatki ryżowe na soku jabłkowym Witmar z rodzynkami, cynamonem, miodem i orzechami włoskimi
Drugie śniadanie: kanapka z jajkiem, sałatą i ogórkiem
Obiad: gulasz z soczewicą, papryką i marchewką, parowane ziemniaki
Podwieczorek: koktajl z mleka kokosowego, naturalnego kakao, masła orzechowego i banana
Kolacja: sałatka z kaszy, kurczaka, szpinaku z kukurydzą, selerem naciowym, sok jabłkowy Witmar do popicia
Śniadanie: musli z kiwi i borówkami, pestki dyni
Drugie śniadanie: sałatka z makaronu gryczanego z liśćmi szpinaku, pieczoną polędwiczką wieprzową, papryką, sok z jabłek z granatem Witmar
Obiad: placuszki z cieciorki, mąki gryczanej, z sałatką z pomidorów i natki pietruszki
Podwieczorek: sok z jabłek granatem Witmar, domowa galaretka z truskawek
Kolacja: kanapka z żytniego chleba z pasztetem z pestek dyni, z papryką
KORZYŚĆ 2: WSPOMAGANIE ODCHUDZANIA I ZDROWEGO TRYBU ŻYCIA
Świeże soki z marchwi oraz z jabłek z granatem łącz z produktami o dużej zawartości białka, na przykład z jajkami, chudym mięsem i rybami. - Pamiętajmy jednak, by po soku z marchwi nie jeść otrębów lub produktów, które powstały z dużych ilości mąki razowej oraz przetworzonych produktów mięsnych, ponieważ utrudniają one przyswajanie witaminy A - przestrzega dietetyk.
Z myślą o odchudzaniu warto pić również świeży sok jabłkowy, łącząc go ze świeżymi warzywami oraz wodą, pitą często i w niewielkich ilościach oraz naparem z pokrzywy. - Tego rodzaju dieta jest szczególnie zalecana na początku odchudzania czy wprowadzania jakichkolwiek zmian w odżywaniu, ponieważ bardzo dobrze wspomaga ona usuwanie toksyn i obrzęków oraz przyspiesza przemianę materii - tłumaczy ekspertka marki Witmar.
Przykładowe jadłospisy:
Śniadanie: twarożek z olejem lnianym, ogórkiem i rzodkiewką, pumpernikiel
Drugie śniadanie i podwieczorek: koktajl z soku marchewkowego Witmar, pomarańczy, awokado i roszponki
Obiad: indyk pieczony, ciemny ryż, surówka z kapusty kiszonej
Kolacja: omlet z cukinią
Śniadanie: koktajl z soku jabłkowego Witmar, malin i awokado
Drugie śniadanie i podwieczorek: sałatka z tuńczyka, natki pietruszki, roszponki, papryki, nasion słonecznika
Obiad: kasza gryczana z duszonym porem, brokułami, sos jogurtowy
Kolacja: Tzatziki z twarożkiem i ogórkiem, słupki z marchewki, kalarepki
Śniadanie: owsianka z borówkami i pestkami dyni
Drugie śniadanie i podwieczorek: pudding chia (sok z jabłek z granatem Witmar z 4 łyżkami nasion chia, całość rozdzielona na 2 pojemniki, na wierzchu 2 łyżki niskotłuszczowego serka homogenizowanego)
Obiad: polędwica wieprzowa duszona z pieczarkami, sałatka ze szpinaku, papryki i pesto z natki pietruszki
Kolacja: zupa krem z brokułów, z prażonymi pestkami dyni, natka pietruszki
KORZYŚĆ 3: POPRAWA WYGLĄDU SKÓRY, WŁOSÓW I PAZNOKCI
Świeży sok z marchwi powinno się łączyć z tłuszczami roślinnymi i zwierzęcymi (olejami, orzechami i tłustymi rybami) oraz produktami bogatymi w cynk (naturalne kakao, wołowina, wątróbka, orzechy, jajka, produkty zbożowe z pełnego ziarna). - Unikajmy zaś dań mocno przysmażonych na grillu - radzi Anna Czyż z Witmar. - Związki, które wytwarzają się podczas takiego przygotowywania posiłków, widoczne pod postacią tak zwanej czarnej skórki, pogarszają przyswajalność witaminy A. Ponadto są rakotwórcze.
Sok jabłkowy warto zaś podawać razem ze świeżymi owocami i warzywami, olejami roślinnymi, orzechami i nasionami. - Takie zestawienie to przede wszystkim oczyszczająca kuracja dla skóry. Pomaga ją nawilżyć i nawodnić, zlikwidować obrzmienia, przyspieszyć gojenie oraz poprawić koloryt - tłumaczy dietetyk.
Amatorzy świeżego soku z jabłek z granatem powinni zaś dodawać do jadłospisu więcej produktów bogatych w witaminę E (pestki dyni, słonecznika, oleje z tych nasion), witaminę A (marchew, morele, jarmuż, dynia, wątróbka) oraz cynk (kakao, wołowina, orzechy).
Przykładowe jadłospisy:
Śniadanie: smoothie z soku marchewkowego Witmar, jabłek z dodatkiem oleju słonecznikowego
Drugie śniadanie: sałatka z jarmużu, pomidorków koktajlowych, orzechów włoskich i sera typu feta
Obiad: zupa-krem brokułów z ciemnym makaronem i prażonymi pestkami dyni
Podwieczorek: grejpfrut, truskawki
Kolacja: potrawka z pieczarkami, soczewicą i pomidorami
Śniadanie: pudding z tapioki, soku jabłkowego Witmar, maliny, olej kokosowy
Drugie śniadanie: sok jabłkowy, marchewki, orzechy
Obiad: zupa krem z pomidorów
Podwieczorek: pomarańcza, gruszka
Kolacja: gotowane warzywa z dressingiem na bazie oleju i ziół
Śniadanie: sałatka z jajka, kaszy jaglanej, pomidorków koktajlowych, kukurydzy, szpinaku, z olejem z pestek dyni
Drugie śniadanie: sok z jabłek z granatem Witmar, ciastka z kakao i orzechami
Obiad: parowane bataty, kurczak duszony w warzywach
Podwieczorek: domowa galaretka z soku z pomarańczy z miodem, na wierzchu kawałki truskawek
Kolacja: naleśnik z mąki gryczanej i jaglanej z musem z awokado, gotowanych brokułów, czosnku, suszonych pomidorów, natki pietruszki
Nadesłał:
Biuro Prasowe Marwit
|
Komentarze (0)