Technologie » Internet

TubaPay rewolucjonizuje polski rynek płatności za ubezpieczenia.

TubaPay rewolucjonizuje polski rynek płatności za ubezpieczenia.

Ubezpieczenia to branża wymagająca rozwiązań technologicznych uwzględniających jej specyfikę. Dotyczy to również rozwiązań płatniczych, stąd wolniejszy niż w innych branżach rozwój płatności kartowych. Zmienia się to obecnie za sprawą Bacca, czyli spółki zajmującej się płatnościami w ubezpieczeniach. Firma właśnie wprowadza na rynek ubezpieczeniowy rozwiązanie TubaPay, inteligentny i zintegrowany terminal płatniczy, pozwalający na bezgotówkowe rozliczanie się z klientami, a także na wygodne przeglądanie i analizę historii transakcji. Z TubaPay integrują się ubezpieczyciele chcący zapewnić wygodne płatności za swoje polisy.

Nowe możliwości

Od lat stale rośnie liczba kart płatniczych w obiegu, liczba transakcji przypadająca na jedną kartę oraz liczba akceptantów i terminali POS. Badania Narodowego Banku Polskiego publikowane w styczniu 2019 roku pokazują, że na polskim rynku w obiegu jest ponad 40 mln kart płatniczych. Przy ich użyciu dokona się ponad 5,5 mld transakcji na łączną wartość blisko 750 mld PLN w 2019 roku. W tym samym czasie rośnie znaczenie operacji bezgotówkowych w punktach handlowych i usługowych wyposażonych w ponad 700 tysięcy terminali, a zmniejsza się sieć bankomatów, których liczba spadła poniżej 23 tysięcy. Te dane pokazują tendencję wzrostu zainteresowania transakcjami bezgotówkowymi. Coraz więcej firm z różnych sektorów polskiego rynku zauważa rosnącą popularność takiego sposobu płatności i dostosowuje pod to swoje działania.

Badania potwierdzają też rosnące zainteresowanie konsumentów wygodną płatnością na miejscu, aż 90% z nich chętnie zrealizuje płatność kartą. Posiadanie terminala buduje przewagę konkurencyjną lub staje się wręcz obowiązkiem, jeśli inni świadczeniodawcy przyjmują płatność kartą. Płatności bezgotówkowe są  znacznie bezpieczniejsze, wygodniejsze, a przede wszystkim ich działanie przynosi korzyści nie tylko klientom, odbiorcom, ale również biznesowi.

Polacy korzystają z kart w sklepach częściej niż mieszkańcy strefy euro. Jesteśmy też w awangardzie wykorzystania płatności zbliżeniowych oraz płatności telefonem przez google pay i apple pay. Płatności BLIK cieszą się rosnącą popularnością. Dostęp do płatności bezgotówkowych staje się w Polsce coraz ważniejszy.

Sektor ubezpieczeń

Nowoczesne rozwiązania płatnicze znajdują zastosowanie w wielu branżach. Sektor ubezpieczeń również został wsparty nowatorskim pomysłem. TubaPay to innowacyjna usługa, która zyskała już akceptację wielu ubezpieczycieli i rynku agencyjnego. Dzięki temu rozwiązaniu ubezpieczyciele mogą całkowicie zrezygnować z obrotu gotówką, a zintegrowany system wykorzystuje jeden terminal płatniczy, który przyjmie płatność za każdą polisę ubezpieczeniową. Ubezpieczyciel otrzymuje informację o płatności w ciągu kilku sekund. Integracja z systemem powoduje, że płatność trafi do niego bezpośrednio, a środki będzie miał już następnego dnia. Agenci ubezpieczeniowi nie ponoszą kosztów związanych z płatnością kartą na rzecz zintegrowanych ubezpieczycieli i dzięki temu oszczędzają pieniądze na rozliczeniu z ubezpieczycielem.

Klienci kupujący ubezpieczenie u Agentów, którzy wykorzystują system TubaPay mogą wygodnie płacić kartą bez wcześniejszego przygotowania gotówki. Wszystkie wykonywane transakcje z wykorzystaniem tej usługi są bezpiecznie i jednoznacznie rozliczone gdyż są zabezpieczone unikalnym kodem. Agent ubezpieczeniowy nie wprowadza na terminalu żadnych informacji. Do ich wymiany między systemem TubaPay, a systemem kartowym używa tylko i wyłącznie swojego telefonu.

Dzięki wdrażaniu takich innowacji, natychmiastowe płatności bezgotówkowe zdominują rynek wielu branż, w tym sektora ubezpieczeń, jednocześnie podnosząc sprawność i rentowność rynku zarówno po stronie pośredników, jak i ubezpieczycieli.

Innowacyjne rozwiązania – więcej korzyści

Dzięki TubaPay natychmiastowe płatności bezgotówkowe mogą podbić rynek ubezpieczeń, jednocześnie podnosząc sprawność i rentowność rynku zarówno po stronie pośredników, jak  i ubezpieczycieli.

Rozwiązanie TubaPay wdrożyły już takie towarzystwa ubezpieczeniowe jak: LINK4, Gothaer, Generali, Proama oraz Compensa. Kolejne są w trakcie przygotowań do uruchomienia tej usługi.

* źródło: „Informacja o kartach płatniczych III kwartał 2018 r.”, NBP, grudzień 2018

** źródło: „Postawy Polaków wobec obrotu bezgotówkowego”, NBP, luty 2017

m.myrlak

• avatar
    ~ZZ 2019-11-28 15:51:03

Co za brednie! Zrewolucjonizują, podniosą rentowność,sprawność itd. A chodzi jedynie o to, że ktoś chce dodatkowo zarobić. I tyle. Po co dorabiać idiotyczna i pokrętną ideologię?