Społeczeństwo » Społeczeństwo

„TUSIEDA” wspólnie zbudować rodzinne domy dziecka

Happy Kids - Fundacja Pomocy Dzieciom, która zajmuje się tworzeniem i prowadzeniem rodzinnych domów dziecka, rusza z realizowanym w województwie łódzkim projektem „TUSIEDA”. Jest to akcja networkingowa skupiająca lokalną społeczność oraz przedsiębiorców z regionu.

Celem „TUSIEDA" jest zebranie funduszy na stworzenie kolejnych Rodzinnych Domów Fundacji, na które w województwie łódzkim czeka dwa tysiące dzieci.1

Obecnie w samej Łodzi w państwowych placówkach przebywa 1 0001 podopiecznych, natomiast w całym województwie potrzebujących dzieci jest dwa razy więcej. Fundacja Happy Kids, zajmująca się organizacją i prowadzeniem placówek rodzinnych, dąży do tego, aby wszyscy podopieczni państwowych domów dziecka z województwa łódzkiego trafili pod opiekę Rodzinnych Domów Fundacji.

Pragniemy, aby w okresie 3-5 lat nie było w naszym regionie sieroctwa społecznego. Aby nasze marzenia się spełniły, rozpoczynamy nowatorski, pierwszy w Polsce projekt networkingowy „TUSIEDA." - mówi Aleksander Kartasiński, Prezes Fundacji Happy Kids.

Akcja „TUSIEDA" polega na stworzeniu społeczności wspierającej powstawanie kolejnych placówek rodzinnych. Program opiera się na nawiązywaniu przez Fundację współpracy z przedsiębiorcami, którzy będą oferowali mieszkańcom województwa ciekawe promocje i zniżki na swoje produkty oraz usługi. W zamian Fundacja będzie wspierała partnerów akcji w zakresie reklamy i promocji m.in. przez fanpage akcji na Facebooku oraz drogą mailową. Aby realizować idee „TUSIEDA" Fundacja Happy Kids powołwww.tusieda.pl, a aktualne promocje publikowane są na www.facebook.com/tusieda.

Fundacja Happy Kids

Happy Kids działa w województwie łódzkim od 2002 roku. Od tego czasu Fundacji udało się stworzyć i zapewnić funkcjonowanie 8 rodzinnych domów. Są to placówki prowadzone przez małżeństwa, które pod swoją opieką mają siedmioro bądź ośmioro podopiecznych. Dzięki RDF dzieci wychowują się w rodzinach wielodzietnych, uczą się budowania więzi, ale także tolerancji, szacunku do siebie i innych. Zapewniana przez opiekunów atmosfera domu rodzinnego daje dzieciom poczucie bezpieczeństwa, zaufania, a przede wszystkim miłości. Fundacja swoje działania skupia także na łączeniu rodzeństw. Bardzo często przebywające w różnych państwowych placówkach dzieci, dopiero w RDF mają szanse poznać swoich braci i siostry. Celem Fundacji, jak i Domów Rodzinnych jest również przygotowanie swoich wychowanków do przyszłego, samodzielnego życia.

1 Dane Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Łodzi.

2 Źródło: Dziennik Urzędowy Województwa Łódzkiego z dnia  29 marca 2013 r. poz. 1792., Dziennik Urzędowy Województwa Łódzkiego z dnia  29 marca 2013 r. poz. 1793.

*             *             *

Kontakt dla mediów:

Koordynator projektu TUSIEDA

Katarzyna Staciwa katarzyna.staciwa@tusieda.pl tusieda@tusieda.pl +48 695 406 218

Agencja interaktywna THE PROGRAM

Anna Plocek pr@theprogram.pl +48 537 777 025