Firma » Biznes

Tyskie na 400 lat otwiera nowe lokale zaopatrzone w tanki

Świeże, niepasteryzowane piwo, Tyskie z tanka, pojawi się na najważniejszych letnich imprezach z okazji 400-lecia marki oraz w wybranych lokalach gastronomicznych w całej Polsce.

Celem działań Kompanii Piwowarskiej jest budowanie kultury piwnej wśród Polaków poprzez nowe rozwiązania na rynku gastronomicznym. Wyjątkową technologię sprzedaży piwa z tanka do lokali gastronomicznych Kompania dostarcza, jako pierwsza i jedyna na polskim rynku.

Kompania Piwowarska jest liderem sprzedaży oraz innowatorem na rynku gastronomicznym, w którym ma 45% udziałów. Dbamy o rozwój kultury piwnej w naszym kraju i nieustannie dostarczamy konsumentom nowości. Jedną z nich są właśnie tanki” – mówi Aleksandra Zarychta-Kuzalska Kierownik ds. PR marek w Kompanii Piwowarskiej. Pierwsze Tyskie z tanków trafiło do 23 lokali na południu kraju, czyli do miejsc zlokalizowanych niedaleko Tyskich Browarów Książęcych, w których od 400 lat warzy się piwo. Od kwietnia 2012 klienci lokali z tankami wypili w sumie prawie 11000 hl piwa z tanka.
Konsumenci regularnie odwiedzają miejsca, w których serwuje się Tyskie z tanka i doceniają rześką cierpkość, wyraźny chmielowy aromat oraz bogaty smak złocistego napoju.
Sukces Tyskiego z tanka na południu Polski, a także okazja, jaką jest świętowanie 400-lecia piwnej tradycji Tyskiego, wpłynęły na decyzję o rozszerzeniu działań wykorzystujących to rozwiązanie, na skalę ogólnopolską. Obecnie piwa prosto z browaru można spróbować
w największych miastach, na terenie całego kraju. Lokale z tankami pojawiły się m.in.
w Szczecinie, Poznaniu i Gdańsku, Warszawie, do końca września pojawią się w kolejnych lokalizacjach.

Zaletą piwa z tanka jest maksymalnie skrócony czas dystrybucji oraz innowacyjny system przechowywania i rozlewania. Zastosowane rozwiązania są gwarancją dostarczenia konsumentom świeżego, aromatycznego piwa prosto z browaru. Trunek uwarzony w browarze przelewany jest do samochodu-cysterny, który transportuje je jeszcze tego samego dnia bezpośrednio do pubów lub na wybrane eventy w ciągu trzech dni od uwarzenia. Tam piwo przetłaczane jest do stalowych pojemników – tanków. Potem trafia z nich do kufli miłośników złocistego trunku. Wewnątrz tanków, dostarczone z browaru piwo przechowywane jest w specjalny sposób, który gwarantuje brak dostępu tlenu i dwutlenku węgla, co wpływa na najwyższą jakość piwa. Tyskie z tanka jest mniej nagazowane niż tradycyjne - dostępne dotąd w gastronomii – i ma nieco łagodniejszy smak.

Tyskie z tanka pojawi się także na wybranych eventach, na których marka świętuje swoje 400 lecie. Świeżego, niepasteryzowanego piwa prosto z browaru będzie można się napić m,in. w Gdańsku, Krasnymstawie oraz na wielkim święcie piwnym – Beerfeście w Chorzowie.

po@qaconsulting.pl